Nabídka prodloužení pronájmu gripenů je lepší, slibuje Vondra

03.12.2012 19:59

Švédská nabídka prodloužení pronájmu nadzvukových gripenů je o deset procent lepší, než byla v létě. Nabídka platí do konce prvního čtvrtletí 2013. Novinářům to na tiskové konferenci po jednání Bezpečnostní rady státu řekl odcházející ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Nabídka prodloužení pronájmu gripenů je lepší, slibuje Vondra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra.

O dalším postupu rozhodne vláda. Bylo by korektní, kdyby o osudu nadzvukových stíhaček jednala i s opozicí, uvedl Alexandr Vondra. Ministr obrany měl od vlády mandát, aby do konce listopadu jednal exkluzivně se Švédskem o pokračování stíhaček Gripen u českého vojska.

"Stíhací letectvo je a bude pevnou součástí armády ČR. Je to jeden ze základních znaků státní suverenity," řekl Vondra. "Současná nabídka je bezmála o deset procent lepší, než byla ta letní. Jde o jednoznačný pokrok," dodal Vondra. Pokud by se Češi se švédskou stranou nedohodli, podle premiéra měl následovat nový tendr, jehož by se účastnili i další výrobci letecké techniky.

O případném pokračování pronájmu gripenů rozhodne vláda. Čas, po který bude aktuální nabídka platná, by měla využít k jejímu důkladnému zvážení, uvedl ministr. Jelikož případný další pronájem bude na delší časový horizont, než je existence současné vlády premiéra Petra Nečase (ODS), měl by kabinet o gripenech vyjednávat i s opozicí, dodal.

Vondra v pátek skončí ve funkci, kterou zastával více než dva roky. Případného vyjednávání nové smlouvy se Švédy se tak již bude účastnit jeho nástupce ve funkci. Nový ministr obrany zatím není znám. "Je velmi korektní, aby při rozhodování o dalším postupu byl můj nástupce," řekl novinářům Vondra. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…