Náčelník generálního štábu: Hranice jsou připraveny střežit stovky vojáků

20.03.2016 15:38

Velká část pojízdné techniky české armády je v neprovozuschopném stavu. Brzy by se to ale mělo zlepšit, ujistil v dnešních Otázkách Václava Moravce náčelník generálního štábu české armády Josef Bečvář. Do devíti let by se pak měl vyrovnat velký vnitřní dluh armády, který spočívá v zastaralé výstroji a výzbroji.

Náčelník generálního štábu: Hranice jsou připraveny střežit stovky vojáků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náčelník Generálního štábu Josef Bečvář

Dostali jsme tisíc součástek na pandury

Václav Moravec nejprve tvrdil, že v případě některých strojů až polovina pojízdné techniky „stojí na špalcích“. Bečvář s tím až tak nesouhlasil. „Máme 107 pandurů, 30 vozidel má různé typy závad, nepojízdných je jich jen deset,“ řekl s tím, že v pátek dostal informaci, že armáda dostala přes tisíc součástek na pandury. „Je otázka několika týdnů, kdy bude dosažena provozuschopnost, kterou chceme,“ ujistil.

Bečvář také prohlásil, že česká armáda je bojeschopná. Nicméně má obrovský vnitřní dluh ve výzbroji i ve výstroji. Technika je totiž často stará 30 až 35 let. Dělostřelecké systémy jsou dokonce z roku 1977. „To je technika, která si zasluhuje výměnu,“ podotkl Bečvář.

Loni jsme neuměli utratit 1,5 miliardy

Výši vnitřního zadlužení odhadl na 460 miliard, které je třeba investovat do armády do roku 2025. Nyní by měl rozpočet ministerstva obrany stoupat každým rokem asi o 4 miliardy korun.

Moravec zmínil výrok exministra obrany Alexandra Vondry, podle kterého není ministerstvo obrany každoročně schopné utratit několik miliard korun. Bečvář upozornil, že do tendrů se mnohdy hlásí společnosti, které nemají předpoklady nakoupit techniku pro armádu. „Loni jsme neuměli utratit 1,5 miliardy. Utrácet za každou cenu nemá také smysl,“ podotkl.

Na migrační vlnu je armáda připravena

V průměru jsou stavy armády nyní naplněny na 80 %. Podle Bečváře se toto číslo během tří let zvýší na 85–90 %.

Bečvář také uvedl, že na případnou migrační vlnu je armáda připravena. Jsou pro tento případ vyčleněny technické prostředky i jednotky. Činnost policie tak může při ochraně hranic podpořit 600 až 2 700 vojáků.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…