Nacistická soupiska? Stát se pokusil sečíst Romy. Zvolil poněkud zvláštní metodu

08.09.2017 7:22

Páteční MF Dnes informuje o tom, že si český stát chtěl zjistit, kolik na našem území žije Romů. Zvolil ovšem poněkud zvláštní metodu. Za Roma není považován jen člověk, který se k romskému etniku hlásí, ale také ten, kdo jako Rom vypadá, nebo koho jeho okolí za Roma považuje. Řadu starostů ovšem tento přístup pobouřil.

Nacistická soupiska? Stát se pokusil sečíst Romy. Zvolil poněkud zvláštní metodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před budovou vlády proběhla demonstrace na podporu lidských práv českých Romů

Při posledním sčítání lidí se přitom k romské národnosti přihlásilo jen něco přes pět tisíc lidí. Dalších sedm tisíc lidí uvedlo národnost dvojí, přičemž jedna z toho byla romská. Úředníci ovšem tušili, že v této zemi žije Romů mnohem víc. Nechali si provést nové sčítání, ve kterém nestačilo, že se k romské národnosti hlásíte, ale také na Roma vypadáte, nebo vás vaše okolí za Roma považuje. Pak jste podle státu Rom. Romem je i ten, kdo „je za Roma považován významnou částí svého okolí na základě skutečných či domnělých (antropologických, kulturních nebo sociálních) indikátorů“, stojí v příslušném metodickém pokynu.

Touto metodou dospěl český stát k závěru, že na jeho území žije asi čtvrt milionu Romů. Nejvíce jich žije v Ústeckém kraji, kde jich prý najdeme přes 68 tisíc. Každý druhý Rom z onoho čtvrt milionu žije v ghettu.

Vedení několika měst však stát tímto přístupem ke sčítání Romů rozčílil. „Takovou metodu považuji za neetickou a nemístnou,“ prohlásil náměstek primátora Liberce Ivan Langr. „Navíc při takovém sčítání nutně muselo docházet k chybám, protože neexistuje žádný typ, ideál, se kterým sčítané lidi poměřovat,“ dodal. „Je to ožehavé téma, navíc si myslím, že sčítat Romy není humánní,“ přidala se vedoucí sociálního odboru v Mostě Naděžda Krupczová. Primátor Teplic a senátor Jaroslav Kubera (ODS) prý úplně odmítl provést sčítání s odůvodněním, že na to nemá dost lidí.

Úřady, které dostaly sčítání na starost, však postup státu hájí. Je prý potřeba spočítat, kolik romských spoluobčanů máme, abychom jim mohli efektivně pomoct. „Netvoří se žádná nacistická soupiska,“ ohradil se mluvčí ministra pro lidská práva Michal Kačírek. „Chceme znát jen kvalifikovaný odhad, kolik Romů v krajích žije,“ dodal. Stát se chce také dozvědět, koik Romů pracuje, v jakém prostředí bydlí či jaké mají vzdělání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…