Nad cenami v Drážďanech se chce brečet. Po půlroce ještě brutálnější pohled

26.10.2023 4:44 | Reportáž

Levněji se najíte, levněji se osprchujete a levněji nakrmíte své děti. Tedy pokud nakupujete v Německu. Vydali jsme se do stejných obchodů v Česku a Německu a naše země z toho nevychází nijak dobře. Po půl roce je to ještě brutálnější pohled. Bohatí Němci nadále nakupují potraviny a další zboží za razantně nižší ceny. V případě některých komodit jsou ceny v Česku více než dvojnásobné.

Nad cenami v Drážďanech se chce brečet. Po půlroce ještě brutálnější pohled
Foto: Radim Panenka
Popisek: Němci stále nakupují podstatně levněji než my v Česku

Naše redakce před šesti měsíci navštívila prodejnu obchodního řetězce Kaufland v německých Drážďanech, aby čtenáři měli srovnání, za kolik nakupují základní potraviny naši bohatší sousedé a za kolik my. 

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17072 lidí

V půli dubna vyšlo porovnání s nepříliš veselým výsledkem, že Němci s více než dvojnásobnými platy (průměr kolem 100 tisíc Kč měsíčně) mají potraviny v některých případech za podobné ceny a v dosti výrazné míře za ceny dokonce nižší. 

  • Podrobné informace najdete v původním článku ZDE

Nyní česká vláda pod vedením Petra Fialy chválí svou práci s tím, že se situace vrací do normálu, že to nejhorší máme za sebou a údajnou zásluhou vládního kabinetu klesá inflace a s ní údajně i do té doby pro Čechy nevídaně vysoké ceny.

Při pohledu do regálů u německých sousedů to nevypadá nikterak špatně. Kromě klasicky většího výběru z daleko širšího sortimentu tam stále panují na naše poměry přátelské a nižší ceny. 

Ze zeleniny se podívejme na hojně kupovanou salátovou okurku. V českých obchodech je nyní po sezoně běžně k dostání za cenu 20 a více korun. Nižší ceny jsou možné spíše v akcích. Německá okurka? 0,55 eura, tedy v přepočtu 13,50 Kč. Nemluvě o tom, že v průměru jsou zdejší okurky proti těm „českým“ o čtvrtinu až třetinu větší.

Další artikl, který stojí za zmínku je všem dobře známá plnotučná hořčice. Drážďanský Kaufland nabízí kilogramové balení za cenu 2,29 eura, což je nějakých 56 Kč. České obchody nabízejí o polovinu menší balení za zhruba 80 Kč. Při stejném množství jako v Německu by to znamenalo neuvěřitelnou cenu 160 Kč v Česku proti 56 korunám v Německu.

Mezi často nakupované artikly patří bezesporu majonéza. Zde srovnání s našimi bohatšími sousedy také šokuje. Půlkilogramové balení majonézy značky Heinz zde pořídíte za 1,79 eura, tedy asi 44 Kč. Po českých obchodech je o zhruba dvacet gramů menší balení k dispozici za cenu 80–100 Kč. Dvojnásobek.

Nelze vynechat sladké pochutiny. Před půl rokem jsme srovnávali známou čokoládu Milka, držme se toho i dnes. Cena v Německu zůstává prakticky stejná, 1,35 eura za 100gramovou tabulku. To dělá 33 českých korun. U nás se také ceny za oněch šest měsíců v podstatě nezměnily. Koupíte ji zde za cenu 40 a více korun. 

V segmentu drogerie jsme se podívali na sprchový gel Adidas. Ty jsou v českých obchodních domech a drogeriích k dispozici v cenové relaci 70–90 Kč. Kaufland v Drážďanech je nabízí za 1,99 eura za kus, tedy 49 Kč.

Čtenáře může zajímat nejen to, za kolik pořídí jídlo a drogerii sobě, ale například i kolik stojí příkrm pro malé děti. Známá značka Hipp, která nabízí nejrůznější zeleninové nebo masové příkrmy je v prodeji jak u nás, tak v Německu. Tamní obchod lahvičky s tímto dětským pokrmem prodává v přepočtu na kilogram za 212 Kč, zatímco u nás stejné množství pořídíte za 280 až 320 Kč. 

Takto bychom mohli porovnávat desítky další položek, ale výsledek by zůstal ve značné části případů stejný. Totožné výrobky seženete v Německu levněji než v České republice. Jenže v našem případě máme průměrný plat 42 tisíc Kč, zatímco Němci více než 100 tisíc Kč. Reálné srovnání cen je tak daleko horší. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nákupy, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRocker , 26.10.2023 6:29:46
90% obchodu s potravinami probíhá přes řetězce. A těm debilní havloidi vytvořili skleníkové podmínky. A samozřejmě jedou v kartelu. Tak čemu na tom nerozumíte?

|  17 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …