Kšeft. Větší Milka za 30 Kč, menší za 43. Kaufland v Německu a ČR

20.04.2023 4:44 | Reportáž

Němci mají vyšší platy a levnější potraviny. Obojí je pravda, o čemž jsme se na vlastní oči přesvědčili v saských Drážďanech. Totéž zboží stojí v hodně případech na německé straně mnohem méně než v Česku. Dokonce můžete u našich sousedů za nižší cenu nakoupit vyšší gramáž než v Česku. Konkrétní kšeft? Čokoláda Milka. 90 gramů za cenu zhruba 43 Kč v českém řetězci Kaufland. 100 gramů za 1,29 eura, což v přepočtu podle aktuálního kurzu je 30 Kč, v Kauflandu německém. Jde však i o máslo.

Kšeft. Větší Milka za 30 Kč, menší za 43. Kaufland v Německu a ČR
Foto: Radim Panenka
Popisek: Zelenina v německém Kauflandu

Dlouhodobě je známé, že Češi žijící v blízkosti německých či polských hranic jezdí nakupovat raději do nejbližších obchodů v Německu a Polsku, než doma v České republice. Během současné krize počet těchto zákazníků roste. Poláci mají podle dostupných zpráv většinu potravinových výrobků proti českým obchodům levnější. 

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41724 lidí

Jak je to v Německu? Někteří tvrdí, že se nákupy u našich bohatších sousedů nevyplatí. ParlamentníListy.cz se přesvědčily, že to není pravda. V průběhu středy jsme zavítali do jedné z prodejen obchodního řetězce Kaufland v německých Drážďanech, které jsou z Prahy vzdáleny zhruba hodinu a půl jízdy autem.

Ušetřit na nákupech v Německu rozhodně možné je. Pro ty, kteří si ceny chtějí hodně pohlídat, je nezbytné mít přesné srovnání, kolik co stojí na české straně. Jak jsme zjistili, porovnávat je nutné nejenom ceny, ale též gramáž. U řady totožných produktů, které jsou nabízené v rámci stejného obchodu na různé straně hranice, se totiž množství může lišit. Kupodivu zde ale nemusí platit, že balení s větší hmotností je dražší. Zaznamenali jsme přímo opačné případy.

Konkrétně se to týká například známé čokolády Milka různých příchutí. Některé typy těchto čokolád se v českém Kauflandu prodávají v balení 90 gramů za cenu 42,90 Kč. Naproti tomu v německém Kauflandu je to balení 100 gramů za 1,29 eura, což v přepočtu podle aktuálního kurzu je 30,22 Kč.

Pro ty, kteří raději nakupují luxusnější značku čokolády Lindt, jsou na německé straně opět nižší ceny. Klasická tabulková čokoláda o hmotnosti 100 gramů od tohoto výrobce je v německém Kauflandu v prodeji za 2,69 eura, což je 63 Kč, český Kaufland totožnou čokoládu prodává za 84,90 Kč.

Zajímavé srovnání je u nejkvalitnější a též nejdražší značky francouzské hořčice Maile. Česká pobočka řetězce prodává balení 200 ml za 89,90 Kč, ale německý Kaufland má za v přepočtu 109 balení o objemu 500 mililitrů. Nemluvě o „obyčejné“ horčici. Kilogramový kyblík známé německé značky Bautzner prodává Kaufland za necelá dvě eura, tedy za 46 Kč. 

Výrazný rozdíl v oblíbeném druhu zeleniny, která v posledních měsících na ceně v České republice mimořádně vyrostla. Salátová okurka. Tam jde totiž kromě ceny ještě o další rozdíl. Německá pobočka prodává okurku za cenu 0,55 eura, tedy za 12,80 Kč, a český Kaufland pak za 16,90 Kč. Jenže jak jsme uvedli, vyšší česká cena o čtyři koruny je jedna věc. Dalším rozdílem je velikost okurky. Pro úplné srovnání jsme nakoupili salátovou okurku na německé i české straně. Rozdíl můžete porovnat sami na přiloženém snímku. 

Rozdílná velikost salátové okurky v německém a českém Kauflandu:

Doplňujeme, že jak v německém obchodě byly všechny nabízené okurky v bednách zhruba stejné velikosti, v Čechách to bylo také tak, ovšem s rozdílem, že byly všechny podstatně menší.

Balení 300 gramů keříkových rajčat v Německu vyjde na 1,79 eura, a tedy necelých 42 Kč, zatímco v Česku balení 250 gramů prodávají za 79,90 Kč.

Známá Nutella je v sousedním Sasku též o poznání levnější. Balení o hmotnosti 350 gramů tam aktuálně Kaufland nabízí za 2,79 eura, tedy 65 Kč. A co Česko? Tady je seženete za 100 i více korun.

Poslední dvě komodity, které si porovnáme, patří bez diskuse prakticky k potravinám denní spotřeby. Jde o máslo a vajíčka. V případě másla stojí klasické 250gramové balení v Drážďanech 1,49 eura, v přepočtu 34,90 Kč. V nejbližším Kauflandu na české straně v Ústí nad Labem je máslo v prodeji za 49,90 Kč.

Běžné balení obyčejných vajec po deseti kusech na německé straně nakoupíte za 2,29 eura, tedy za 53,60 Kč. Český Kaufland vzdálený nějakých 50 kilometrů pak deset klasických vajec prodává za cenu zhruba o deset korun vyšší.

Uvedli jsme zde ukázky konkrétních příkladů potravin a výrobků, které jsou v Německu levnější než v České republice. Zboží, které je ve stejném obchodním řetězci, jen na druhé straně hranice v Německu levnější, najdete mnohem více. 

Spousta sortimentu pak cenově vychází podobně, naprosté minimum o něco dráž. Otázkou je pak kvalita potravin na obou stranách, na což mnozí experti upozorňují dlouhodobě. Na německé straně obchod nabízí také daleko širší paletu zboží.

Z našeho srovnání jasně plyne, že pro Čechy se v Německu rozhodně nakupovat vyplatí. Zvláště v případě, že bydlí v blízkosti hranic nebo vyrážejí na velké nákupy. Netřeba mluvit o tom, že pro samotné Němce jsou potraviny ještě podstatně levnější vzhledem k tomu, že průměrný německý plat se pohybuje kolem 100 tisíc korun.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…