Nadšený Igor Chaun po nedělním Albertově: Patologicky sebestředný Zeman dostal pádnou odpověď. S touto inteligencí se o budoucnost bát nemusíme

23.11.2015 19:34

Scenárista a režisér Igor Chaun se účastnil studenty svolaného shromáždění na Albertově, které se konalo v neděli 22. listopadu. „Bylo to krásný,“ ohodnotil náhradní setkání na oslavu dne studentů a jednání prezidenta Zemana označil ve svém vyjádření na Facebooku jako „pomstu za potupu“.

Nadšený Igor Chaun po nedělním Albertově: Patologicky sebestředný Zeman dostal pádnou odpověď. S touto inteligencí se o budoucnost bát nemusíme
Foto: David Daniel
Popisek: Výročí 17. listopadu v Brně

Chaun se společně s dalšími údajně pěti tisíci lidmi z celé České republiky vydal připomenout si Mezinárodní den studenstva. Ten letos studenti svolali opožděně na jiné datum, tedy 22. listopadu. Podle Chauna k tomu došlo, „protože je tam sedmnáctého prezident a z jeho příkazu policisté nepustili“.

Náhradních oslav se účastnila i Česká televize, které v rozhovoru Chaun řekl, co si myslí o Zemanovi. „Obelstil lidi včetně těch z Bloku proti islámu, že je využil, protože byli na výročí listopadu jedni z mála ochotní volat ‚ať žije Zeman‘!“ Shromáždění na podporu prezidenta Zemana, které svolala Jelena Vičanová a účastnili se jej představitelé hnutí Blok proti islámu a strany Úsvit - Národní koalice, označil Chaun jako „osobní pomstu studentům“, jelikož na něj rok předtím házeli vajíčka. Zemanova oblíbenost podle něj závisí jen na „utečenecké kartě“ a jeho jednání srovnává s Georgem W. Bushem a jeho „bojem proti terorismu“ po událostech 11. září 2001.

„Totéž udělal Zeman s tématem uprchlíků, a mnoho poctivých lidí mu to baští,“ tvrdí Chaun a dodává, že každý přece ví, že problém s uprchlíky existuje, jde však „o to, jak PREZIDENT TOTO TÉMA ZNEUŽIL, jak lidi STRAŠÍ, místo aby je uklidňoval, jak lidem NADÁVÁ, místo aby je respektoval, jak lidi ROZEŠTVÁVÁ, místo aby je sjednocoval“. Zemana označuje za „patologicky sebestřednou osobnost“ bažící po uznání od kohokoliv. Tím také vysvětluje jeho výlety do Číny či účast na shromáždění Bloku proti islámu.

„Ti lidé z IVČRN to nemyslejí špatně, věřím, že ti konvičkovci nejsou žádní fašisté, a podle mého názoru do politického spektra svobodné společnosti patří,“ vysvětluje Chaun a dodává, že sledoval Konvičkova videa na YouTube. „Udělejte to také, než budete soudit.“

„Absurdní z mého pohledu je, že nezneužili tito ‚protiislamisté‘ prezidenta, ale prezident zneužil je. Nechal se jimi oslavovat jako klakou, komparzem, čímž mu platili za jeho prezidentskou přítomnost,“ myslí si Chaun. Celou situaci hodnotí jako smutnou, zároveň však i pozitivně. Dokázala totiž vyvolat okamžitou reakci „studentů, rektorů a občanů“, kteří společnými silami uspořádali ohromnou vzpomínkovou akci.

Celé Chaunovo vyjádření s fotografiemi zde

„Bylo tam tolik laskavosti, tolik mladých krásných tváří, tolik tolerance a semknuté pevnosti v odhodlání bránit svobodu a tolik inteligentních a moudrých formulací na adresu demokracie i škůdcovského chování ‚hlavy státu‘,“ popisuje 22. listopad režisér.

Vyzdvihuje především proslov studentky Barbory Stuhlové, místopředsedkyně Studentské komory rady vysokých škol, jež se dokonce musela samým dojetím několikrát odmlčet. „Je proto naší povinností předávat toto poselství dále a o svobodu a demokracii dbát,“ řekla Stuhlová a vysloužila si další potlesk. Promluvila také o tom, že je skvělé, jak rychle se celá akce zorganizovala. Následně hovořila i o Shromáždění na podporu prezidenta Zemana, jež pořádaly hnutí Úsvit - Národní koalice a Blok proti islámu, na které nebyli vpuštěni studenti. „Hanba,“ ozvalo se z davu. „Ano, hanba,“ potvrdila Stuhlová.

 

Igor Chaun, Barbora Stuhlová. Foto: Z Facebooku Igora Chauna

„Každý z nás by si měl uvědomit, že svoboda není jenom naše právo, je to i povinnost. Je to povinnost nejen čerpat svobodu, ale také ji dávat lidem, kteří sdílejí místo v této zemi a na této planetě s námi,“ řekla studentka a vyzvala přítomné k tomu, aby si připomněli myšlenky a hodnoty, jež nám zanechali ti, kvůli kterým se 17. listopad slaví. „Jedině společně můžeme tvořit demokratickou společnost tak, jako tomu bylo v minulosti, a tak, jako tomu bylo dnes a tady. Kdy, když ne teď a kdo, když ne my!“

„Zase jsem si uvědomil, jak bytostně jsou pro národ důležití PŘEDSTAVITELÉ INTELIGENCE a jak jen barbarští politici a totalitní systémy se jim vysmívají nebo je potírají,“ komentoval pocit, který na něm zanechal proslov slečny Stuhlové.

„Mě hrozně potěšilo, kolik se tady sešlo lidí, kolik se tady sešlo studentů,“ komentovala celou akci sama Stuhlová. Byla na ní hrozně „laskavá atmosféra“. A na 17. listopad vzpomínat nechce. „Ještě tady nebyli demonstranti a už zde byla jako nepříjemná taková atmosféra. V podstatě tady byli všude těžkooděnci, vůbec nás sem nechtěli pustit, potom nás kontrolovali tady u toho památníku, jako co tady děláme. Vůbec jsme se nemohli uvolnit, bylo cítit prostě, že to napětí tady je v tom prostoru. A dneska to bylo ... protipól,“ řekla studentka pedagogiky.

„Ti studenti mají v sobě sílu, elán, energii, nejsou tím životem tak unaveni, mají ideály, naději. Myslím si, že studenti v sobě cítí naději, že mohou něco změnit,“ řekla Stuhlová na to, proč jsou studenti tak důležití a v čem je jejich síla.

Podle Chauna se celé akce účastnilo „tak 10 000 lidí“, podle organizátorů 5 000, policie se však nevyjádřila. „Vám, přátelé milí, kteří si někdy lámete hlavu nad budoucností naší krásné země, vám, kteří se obáváte, že s mladými lidmi to jde z kopce a že křiklouni a lůza nabudou vrchu, podporováni populistickým prezidentem, bych chtěl s plnou vážností říci: BUĎTE V KLIDU.“ Svoboda, láska, ideály, hodnoty a spravedlnost stále existují.

A proto je třeba chránit naše zájmy, ale nepodléhat přitom strachu a nenávisti, a to i přesto, že na ně hraje „starý opotřebovaný muž bez lásky“, jak Chaun popisuje prezidenta Zemana. „Zkoušky jsou tu proto, abychom jimi prošli. S chladnou hlavou a vroucím, otevřeným srdcem. Ne naopak.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…