Nadšený Kundra z Respektu chválí Petříčka. Hlavně za to, že hned po jmenování jel do Berlína

20.10.2018 21:23

Fakt, že si nový šéf české diplomacie Tomáš Petříček vybral jako cíl své první cesty právě Německo, velmi oceňuje redaktor týdeníku Respekt Ondřej Kundra. A důvody? Na Německo se prý část naší politické elity a veřejnosti stále dívá s nedůvěrou. Nový ministr zahraničí tím dal podle novináře najevo, že to není namístě, protože se naopak jedná o našeho blízkého partnera. Nicméně měl by se prý připravit na daleko těžší část. A sice dokázat ve své nové funkci prosadit to, co považuje za důležité.

Nadšený Kundra z Respektu chválí Petříčka. Hlavně za to, že hned po jmenování jel do Berlína
Foto: repro ČT
Popisek: Tomáš Petříček

A bezesporu tomu v případě Německa podle Kundry skutečně tak je. Obchodujeme s ním v našem regionu daleko široko nejvíc a kancléřka Angela Merkelová má vzhledem ke svým kořenům z východu Německa pochopení pro země jako Česko. Její politika je spíše konsensuální, nemá tendenci někoho drtit silou, říká novinář.

Obě země se tak prý mohou vzájemně doplňovat a obohacovat mnohem víc, než to dosud dělají. Když už nic jiného, Petříček podle Kundry prokázal dobrý politický instinkt. „Česko bude mít v dalších měsících v EU různé zájmy – a některé z nich je snazší prosadit, když se na nich budeme schopni domluvit právě s Němci,“ míní Kundra.

Nícméně cesta do Berlína je pro nového ministra zahraničí tím lehčím krokem, který Petříček podstoupil. Ta těžší část bude podle Kundrových slov v tom, že politiku Ministerstva zahraničních věcí bude chtít ovlivňovat Miroslav Poche a Petříček se od něj musí dříve či později emancipovat. A to stejně jako od prezidenta Miloše Zemana, od premiéra Andreje Babiše – a částečně i od svého stranického předsedy Jana Hamáčka.

Právě výše zmínění mají na zahraniční politiku silný názor, především pak prezident a premiér si ji chtějí uzurpovat a často prosazují problematická rozhodnutí. Novinář připomněl, že Zeman dělá nebezpečnou proruskou politiku, premiér se až příliš objímá s populisticko-autoritativními vládci v Maďarsku a v Polsku; spíše než solidaritu ukazuje tvrdost a ráznou ruku.

Petříček má podle komentátora hodnotové kormidlo správným směrem: od Ruska si drží distanc, chce silné ukotvení země v Evropské unii, mluví o jisté renesanci politiky lidských práv, která bývala vývozním artiklem české zahraniční politiky. „Jeho problém však je, že je nevýrazný: aby také prosadil to, co považuje za důležité, bude muset tvrdě bojovat na několika frontách najednou,“ je si jistý Kundra.

Původní text ZDE

Aby v takovém boji byl autentický, musí ukázat, že je nezávislou osobností. Že prosazuje to, o čem je sám skutečně přesvědčen. „Černínský palác je protknut historií i politickými výkony jeho bývalých šéfů – a tradici tak může Petříček čerpat všude kolem sebe,“ uzavřel Kundra s tím, že otázka do dalších týdnů je, jestli Petříček s její pomocí najde i vnitřní sílu postavit se na vlastní nohy.

 

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…