Nafta za stovku, benzín za 95. Byla to chyba, omlouvá se benzínka

11.03.2022 18:05

Řidiče tankující u benzínových pump společnosti MOL ve čtvrtek nemile překvapily ceny pohonných hmot, jelikož během chvíle na některých čerpacích stanicích značky vyletěly až na cenu 95,80 koruny za litr benzínu a 104,60 Kč za litr nafty. Ti, kteří si nevšimli, že je cena dvojnásobně vyšší, než je v současnosti běžné, a natankovali, se mají na firmu obrátit. Prý šlo o chybu.

Nafta za stovku, benzín za 95. Byla to chyba, omlouvá se benzínka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stojan čerpací stanice

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Společnost MOL palivo za ceny, které jsou zatím v Česku rekordní, prodávala ve čtvrtek mezi 16.30 a 16.45.

Mnozí řidiči si náhlého zdvojnásobení cen, které je raritní i při současném růstu cen, nevšimli a za uvedené ceny natankovali, načež se ocitli v šoku až při placení paliva, rozdíl v ceně však dostanou zpět.

Nezvykle vysoké ceny vzbudily rozruch na sociálních sítích a následně přišla s prohlášením i samotná síť benzinek, v němž tvrdí, že šlo o nedopatření. „Během čtvrtečního odpoledne na některých čerpacích stanicích MOL došlo k technické chybě, kdy byly ceny na totemu a výdejním stojanu zvýšeny na dvojnásobnou hodnotu. Napravení tohoto nedopatření trvalo pouze několik minut, přesto však došlo k tomu, že někteří zákazníci za tuto cenu natankovali,“ zveřejnila firma.

Rostoucí ceny paliva, trápící v Česku motoristy i všechny spotřebitele v podobě růstu inflace výrobků závislých na dopravě, zřejmě nejsou u konce ani po snížení cen ropy na světových trzích, jelikož na pokles prodejci nereagují a ceny nadále navyšují.

Na rozdíl od Maďarska či sousedního Polska příliš občanům v nynější situaci nechce ceny paliv snižovat ani vláda premiéra Petra Fialy (ODS). Zatímco v sousedním Polsku motoristé ušetří na každém litru přibližně 10 korun díky snížení spotřební daně pohonných hmot, česká vláda výrazné kroky ke zlevnění benzínu a nafty odmítá. Vláda rozhodla pouze o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní auta a dodávky do 12 tun, což se při brzdění růstu cen zřejmě nijak výrazně neprojeví.

Pomoci si podle kabinetu mají samotní občané, a to tím, že se omezí. Lidé mají podle vlády zvážit, zdali budou tankovat, protože tím podporují dovoz ropy z Ruska. „Když jsme v ekonomické válce s Putinem, není možné, abychom neměli ztráty,“ vyzval Čechy ministr financí Zbyněk Stanjura, aby tankováním nepodporovali Putina.

Předsedkyně vládní TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pak ještě lidem, kteří i přes varování vlády přijedou na benzínku, doporučuje, aby při tankování místo na cenu mysleli na svobodu. „Benzín je drahý, ale svoboda je cennější,“ utěšuje občany.

Natural 95 podle informací společnosti CCS u českých čerpacích stanic v pátek zdražil v porovnání s předchozím dnem o 62 haléřů na 47,26 koruny, litr nafty o 28 haléřů na 49,31 Kč.

Nejlevněji nyní natankují řidiči v Jihočeském kraji. Litr benzínu je tam v průměru za 46,86 Kč. Nejdražší je benzín v Praze, kde stojí 47,60 koruny za litr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…