Nagyová a spol. byli obžalováni kvůli zneužití zpravodajství. Hrozí jim až tři roky natvrdo

06.06.2014 13:50

Olomoucké vrchní státní zastupitelství v pátek podalo obžalobu na manželku expremiéra Petra Nečase (ODS) Janu Nagyovou (nyní Nečasovou) v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství. Oznámilo to na svém webu. Obžalobě čelí i bývalí šéfové rozvědky Ondrej Páleník a Milan Kovanda a jejich podřízený, zpravodajec Jan Pohůnek. Pro Nagyovou údajně sledovali Nečasovu tehdejší ženu Radku.

Nagyová a spol. byli obžalováni kvůli zneužití zpravodajství. Hrozí jim až tři roky natvrdo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Za zneužití pravomoci úřední osoby hrozí všem čtyřem obžalovaným až tříleté vězení. Kauzou se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 1.

V této části případu, který loni vedl k pádu Nečasovy vlády, Nagyová v roce 2012 podle žalobců zosnovala a usměrňovala sledování tehdejší Nečasovy manželky. Vojenské zpravodajství údajně zneužila k osobním zájmům.

Čekalo se na rozhodnutí o vyloučení kauzy Vojenského zpravodajství z případu Nagyové

Trojice zpravodajců obvinění od počátku odmítá, Nagyová se k němu doposud nevyjadřovala. Muži se hájí tím, že nešlo o sledování, ale obranu proti sledování, ke kterému nebylo zapotřebí povolení ministra obrany. Podle nich měli za úkol zjistit, zda Radku Nečasovou nesleduje někdo jiný. Objevily se prý informace, že premiérově rodině hrozí nebezpečí.

Podle informací ČTK má obžaloba zhruba 70 stran. Olomoučtí žalobci ji měli sepsanou a připravenou k odeslání již několik týdnů, čekali ale na rozhodnutí týkající se vyloučení kauzy Vojenského zpravodajství z celého spisu Nagyové. Ten zahrnuje i údajné vynášení informací z Bezpečnostní informační služby (BIS) a údajné uplácení trojice exposlanců ODS.

Zastupitelství nedávno kauzu vojenských zpravodajců vyloučilo k samostatnému projednání, proti čemuž podali advokáti obviněných stížnost. Nejvyšší státní zastupitelství ji ale zamítlo, a podání obžaloby tak už nic nebránilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…