Nahlásil Nerudovou. Promluvil: „25 tisíc eur za člověka.“ Prý nelegální

20.12.2022 9:11

Zdá se, že prezidentská kandidátka Danuše Nerudová má v nedávné minulosti zakopaný mnohem větší problém, než sama připouští. Jde o plagiátorskou aféru na Mendelově univerzitě, kterou v tu dobu vedla. Jde také o aféru s nákupem doktorandských titulů. Nerudová tvrdí, že je sama hajným, díky kterému se podařilo chytit pytláka, ale historik Petr Kreuz vidí celou věc zcela jinak. Podle jeho názoru je podíl Nerudové na této aféře zcela zásadní. Za zprostředkování pomoci se studiem od zahraničních studentů brala jistá agentura 25 tisíc eur, což je dle Kreuze ve vybraných zemích nelegální.

Nahlásil Nerudovou. Promluvil: „25 tisíc eur za člověka.“ Prý nelegální
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Historik Petr Kreuz

Akreditační komise při kontrole Mendelovy univerzity v Brně zjistila, že univerzita nefungovala zcela správně v době, kdy její rektorkou byla Danuše Nerudová, dnešní kandidátka na prezidentku. Národní akreditační úřad, který vede exministr školství Robert Plaga, tvrdí, že na univerzitě docházelo jak k porušení vnitřních předpisů instituce, tak k nezákonným postupům. Informoval o tom Deník N.

„Pověřené osoby konstatují, že na kontrolované Mendelově univerzitě v Brně zjistily při uskutečňování akreditovaných činností nedostatky, včetně závažných nedostatků týkajících se dodržování zákona o vysokých školách, nařízení vlády o standardech pro akreditace ve vysokém školství a vnitřních předpisů MENDELU,“ píše v závěru své zprávy Národní akreditační úřad.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

Kontrolu nařídil Plaga, univerzita podala proti výsledkům šetření námitky a úřad některým z nich vyhověl a některé zamítl. O výsledcích šetření bude Plaga informovat 19. ledna 2023 na pravidelném zasedání úřadů. Tedy mezi prvním a druhým kolem prezidentských voleb.

„Podle jednoho z poznatků například Provozně ekonomická fakulta svévolně převáděla studenty mezi dvěma doktorskými studijními programy pouhým rozhodnutím děkana, přestože mu zákon o vysokých školách žádný takový postup neumožňuje,“ uvedl také server.

Jde o problémy s doktorandským studiem zahraničních studentů, které za časů Nerudové probíhalo na Mendelově univerzitě někdy nezvykle rychle. S pomocí agentury, která německým a rakouským studentům slibovala, že za poplatek jim se studiem pomůže. Vedle toho se řeší i možné plagiátorství na Mendelově univerzitě. Taktéž v časech, kdy univerzitu vedla Danuše Nerudová.

Nerudová tvrdí, že jde o předvolební útok.

„Nepřekvapuje mě proto, že se objevují pokusy dehonestovat moji práci ve vedení univerzity na základě překroucených informací,“ brání se Nerudová.

V rozhovorech, které poskytuje novinářům, nejednou řekla, že se cítí jako hajný, který chytil pytláka, nikoli jako pytlák, protože když se o problémech na Mendelově univerzitě dozvěděla, začala je řešit.

Politologové Lukáš Jelínek a Jan Kubáček uvedli pro CNN Prima News, že aféra může Nerudovou oslabit. Zvláště pokud se jí podaří podat jako příběh, který zaujme voliče napříč republikou. Může ji to oslabit zejména u vysokoškoláků.

„Může jí to reputačně oslabit hlavně před těmi, kteří jsou pro ni velmi stěžejní a to jsou vysokoškoláci,“ uvedl Kubáček.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

Historik Petr Kreuz taktéž na CNN Prima News rozebral aféru podrobněji a nastínil, v čem podle něj spočíval problém.

„Podstatné je to úplatné zprostředkování doktorátů na Mendelově univerzitě, protože to úplatné zprostředkování je vnímáno jako nezákonné v sousedních zemích,“ upozornil docent Petr Kreuz, vědecký pracovník Filozofické fakulty UK s tím, že jde podle práva v jednotlivých spolkových zemích buď o protizákonné jednání, nebo minimálně o správní delikt.

Poplatek za pomoc agentury činil 25 tisíc eur.

„A samozřejmé je, že když přijímáte vysoký počet doktorandů, tak je logické, že nemůžete kontrolovat kvalitu prací, a tím pádem vám procházejí i plagiáty. Tyhle dvě věci pro mě byly podnětem k tomu, abych se už v březnu 2021, což znamená dávno před začátkem volební kampaně, obrátil na Národní akreditační úřad. Obrátil jsem se také na rektorku Nerudovou,“ oznámil Kreuz s tím, že rektorce sdělil, že se nebude ke kauze vyjadřovat, dokud nebudou zveřejněny příslušné dokumenty. „Tento příslib jsem dodržel a nijak jsem se k tomu nevyjadřoval do července 2021,“ dodal Kreuz.

Pochybení tehdejší rektory Nerudové považuje Kreuz za zásadní.

„Samozřejmě se jí to týká. Byla hlavou univerzity. A za druhé reagovala pouze na plagiáty. Začala na šetření jednotlivých plagiátů, na které jsem upozornil. Ale minimálně tři měsíce po mém upozornění nepodnikla nic, aby zrušila ty smlouvy s tou salcburskou zprostředkovatelskou agenturou,“ řekl Kreuz.

V tuto chvíli jsou podle něj prokázány tři plagiáty, přičemž vykradeny byly magisterské diplomové práce. Kreuz ve vysílání kroutil hlavou mimo jiné nad tím, že zmíněné doktorandské práce dosud nebyly označeny za plagiáty a dodnes nebylo zdůrazněno, že byli poškozeni tvůrci původních magisterských prací. Tato krádež dosud trvá, nikdo se za ni neomluvil a neučinil příslušná opatření, aby byla tato duchovní krádež napravena.

„Jako první na takto získané doktoráty z Mendelovy univerzity veřejně upozornil v lednu 2021 rakouský mediální analytik a publicista Stefan Weber. Německá antiplagiátorská platforma VroniPlag už na podzim 2020 poukázala na opsané dizertační práce. Že je problém závažný, rektorka Nerudová na půdě univerzity uslyšela patrně poprvé od experta na akademickou etiku Tomáše Foltýnka, kterého zmíněný Stefan Weber loni v lednu kontaktoval. Lze to vyvodit z časové posloupnosti, kterou popsal Tomáš Foltýnek v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy. A kde také vyjádřil názor, že zatímco věc s plagiáty začala rektorka Nerudová řešit promptně, rychlostudia a ,prodej doktorátů‘ studentům z německojazyčných zemí nikoliv,“ napsal server Seznam Zprávy.

Jednu disertační práci vedla podle informací serveru Seznam Zprávy i sama Nerudová. A to práci Tiny Krieger, dnešní daňové poradkyně. K práci vydala příslušné hodnocení i samotná Nerudová. Hodnocení to bylo poměrně krátké, na což padla narážka i na sociální síti Twitter.

„Jestli je toto opravdu celý posudek Danuše Nerudové na disertaci, kterou vedla (jak píšou Seznam Zprávy), tak už bych taky radši utíkal před novináři,“ napsal uživatel vystupující pod označením AdRemRedeo, který se představil jako učitel latiny a češtiny.

Aféra Danuše Nerudové

Server také upozornil, že „v daném studijním programu bylo nutné publikovat minimálně dva příspěvky ve sborníku z konference a jeden v recenzovaném vědeckém časopise“ a sama univerzita po interním šetření údajně měla pochybnosti, zda byly všechny tyto náležitosti splněny.

„Ještě naposledy k Danuši Nerudové. Pokud mají novináři ze Seznam Zprávy pravdu a její bývalá doktorandka neměla publikace, tak si povšimněte následující věty v posudku vedoucí,“ napsal k tomu politolog Jaroslav Bíkel z FSV UK na twitteru.

„Předložila příspěvky na konferencích, které byly publikovány jako výzkumné práce,“ napsala v květnu 2022 Nerudová v posudku, na který Bílek upozornil.

Aféra Danuše Nerudové

Aféra Danuše Nerudové

Kvůli aféře skončil v pozici děkana Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity Pavel Žufan. I k tomu Petr Kreuz dodal už 5. prosince pár slov.

„K dnešní, převelice, nejméně o rok a čtvrt opožděné rezignaci děkana Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se sluší dodat a zdůraznit, že rektorka Nerudová vůbec neměla schválit Žufanovu volbu děkanem na podzim 2021. Tehdy ale, podle mého názoru, Nerudová stále věřila, že se případ nějak ututlá. Právě její kontrasignace Žufanovy volby z podzimu 2021 jasně vyvrací její tvrzení, že smlouvy o zprostředkování německých doktorandů řešila okamžitě. Žufan je navíc namočený i do dvou ze čtyř případů plagiátů, které zdokumentovala nebo prověřuje německá antiplagiátorská platforma VroniPlag Wiki, u jednoho, dosud prověřovaného byl dokonce vedoucím práce. I to bylo známo před více než rokem... Dál raději bez komentáře,“ napsal Kreuz.

Aféra Danuše Nerudové
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Člověk jen kouká,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserovnapater , 20.12.2022 10:33:55
jak ti vedoucí pracovníci a to všude, zdůvodňují své vysoké platy obrovskou odpovědností za všechno, co se pod jejich vedením odehrává. Vysoké platy berou, ale když je průšvih, tak nechtějí odpovídat. Nerudová měla povinnost vědět všechno, co se na universitě odehrává a brala za to velké peníze. Bylo na ní, aby si zajistila, že bude vědět všechno. Jestli si nezajistila, je to její odpovědnost a ukazuje to, že je neschopná, nebo líný lempl. Jenže, jak se ukazuje, ona věděla, ale nedělala nic. Tedy v těch podvodech podle všeho jela a myslela si, že to nepraskne. Teď odhalení její neschopnosti, nebo lemplovské lenosti, či dokonce přímé účasti v podvodech, vydává za pokus o dehonestaci a předvolební boj. To není žádná dehonestace a předvolební boj, je to odhalení, co je vlastně zač, že velice pravděpodobně lže a kdo zalže jednou, lže stále. Samozřejmě, že je to signál pro přemýšlivé voliče, zda by bylo dobré, aby takový člověk stanul v nejvyšší ústavní funkci.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…