Nahlásil Nerudovou. Promluvil: „25 tisíc eur za člověka.“ Prý nelegální

20.12.2022 9:11 | Zprávy

Zdá se, že prezidentská kandidátka Danuše Nerudová má v nedávné minulosti zakopaný mnohem větší problém, než sama připouští. Jde o plagiátorskou aféru na Mendelově univerzitě, kterou v tu dobu vedla. Jde také o aféru s nákupem doktorandských titulů. Nerudová tvrdí, že je sama hajným, díky kterému se podařilo chytit pytláka, ale historik Petr Kreuz vidí celou věc zcela jinak. Podle jeho názoru je podíl Nerudové na této aféře zcela zásadní. Za zprostředkování pomoci se studiem od zahraničních studentů brala jistá agentura 25 tisíc eur, což je dle Kreuze ve vybraných zemích nelegální.

Nahlásil Nerudovou. Promluvil: „25 tisíc eur za člověka.“ Prý nelegální
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Historik Petr Kreuz

Akreditační komise při kontrole Mendelovy univerzity v Brně zjistila, že univerzita nefungovala zcela správně v době, kdy její rektorkou byla Danuše Nerudová, dnešní kandidátka na prezidentku. Národní akreditační úřad, který vede exministr školství Robert Plaga, tvrdí, že na univerzitě docházelo jak k porušení vnitřních předpisů instituce, tak k nezákonným postupům. Informoval o tom Deník N.

„Pověřené osoby konstatují, že na kontrolované Mendelově univerzitě v Brně zjistily při uskutečňování akreditovaných činností nedostatky, včetně závažných nedostatků týkajících se dodržování zákona o vysokých školách, nařízení vlády o standardech pro akreditace ve vysokém školství a vnitřních předpisů MENDELU,“ píše v závěru své zprávy Národní akreditační úřad.

Kontrolu nařídil Plaga, univerzita podala proti výsledkům šetření námitky a úřad některým z nich vyhověl a některé zamítl. O výsledcích šetření bude Plaga informovat 19. ledna 2023 na pravidelném zasedání úřadů. Tedy mezi prvním a druhým kolem prezidentských voleb.

„Podle jednoho z poznatků například Provozně ekonomická fakulta svévolně převáděla studenty mezi dvěma doktorskými studijními programy pouhým rozhodnutím děkana, přestože mu zákon o vysokých školách žádný takový postup neumožňuje,“ uvedl také server.

Jde o problémy s doktorandským studiem zahraničních studentů, které za časů Nerudové probíhalo na Mendelově univerzitě někdy nezvykle rychle. S pomocí agentury, která německým a rakouským studentům slibovala, že za poplatek jim se studiem pomůže. Vedle toho se řeší i možné plagiátorství na Mendelově univerzitě. Taktéž v časech, kdy univerzitu vedla Danuše Nerudová.

Nerudová tvrdí, že jde o předvolební útok.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nerudová za nic nemůže, ona není schopna chápat o co vůbec jde., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 20.12.2022 10:21:07
Další ukázka našeho VŠ systému, do funkce dosazený děkan, rektor cestou přátel, manžela , a neví ani o co jde. Podepíše co ji dají, sem tam někde zařeční a to na funkci stačí, Fiala se dostal do nejvyšších funkcí, hned jak začal příklonem na západ, s kurzy, proškolením zaměřeným na to aby věrně sloužil západnímu kapitálu a hned byl rektor a nyní premiér. A ve své funkci také jen plní pokyny z EU a USA, bez ohledu na to jak škodí státu a občanům.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…