Nahlásili Válka Klímovi. Přišlo lejstro. Zmocněnec nemůže vůbec nic

21.06.2022 14:40

Po zveřejnění výzvy k nahlašování dezinformací se některé spolky činily a začaly zmocněnci pro dezinformace nahlašovat lži. Ovšem ty vládní. Nyní jim přišla odpověď. A to, že není v kompetenci zmocněnce zahájit prošetřování výroků členů vlády. Iniciativa 21, která dezinformace nahlásila a jejímž členem je např. profesor Beran, tak konstatuje, že zmocněnec je naprosto bezzubý.

Nahlásili Válka Klímovi. Přišlo lejstro. Zmocněnec nemůže vůbec nic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Klíma, vládní zmocněnec pro dezinformace

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí
Vláda Petra Fialy má mezi svými prioritami i boj s dezinformacemi. Pro tento účel byl jmenován zmocněncem pro média a dezinformace novinář Michal Klíma. Řada lidí se ovšem domnívá, že boj s dezinformacemi je boj s větrnými mlýny, který napáchá více škody než užitku. A že mezi těmi, kdo šíří dezinformace, je hlavně vláda.

Proto Iniciativa 21, občanská platforma pro zdraví a svobodu, Michala Klímu oficiální cestou upozornila na slova ministra zdravotnictví za TOP 09 Vlastimila Válka, která pokládá za lživá. „Iniciativa 21 ve svém podnětu konfrontovala ministrovy výroky o očkování proti covidu se snadno zjistitelnou realitou oficiálních údajů. O mystifikacích ministra Válka vypovídají data a statistiky organizace zřízené jeho vlastním ministerstvem, Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Ministr lživými výroky opakovaně klame veřejnost v otázkách zásadního významu týkajících se zdraví veřejnosti,“ uvádí. Jako příklad dává slova ministra: „Stále umírá zbytečně spousta lidí na covid. Jsou to bez výjimky lidé bez očkování, část má těžký průběh, část je na JIP.“

Iniciativě bylo odpovězeno. Ale ne Michalem Klímou, nýbrž Vladimírem Štípkem, vedoucím oddělení analýzy Kabinetu předsedy vlády. Sděluje v něm, že Michal Klíma vzal upozornění na vědomí. Štípek taktéž upozorňuje Iniciativu 21, že zmocněnec nemá exekutivní pravomoci a jeho činnost je poradenská a konzultační.

Odpověď Úřadu vlády Iniciativě 21

„Vláda statut zmocněnce zřídila v reakci na stupňující se vlnu dezinformací v České republice, které jsou šířeny především z Ruska a které mají za cíl oslabit demokratické instituce, stabilitu naší společnosti a narušovat vnitřní integritu České republiky,“ upozorňuje vedoucí oddělení.

Dodává, že zmocněnec je koordinátor a má za úkol komunikovat s příslušnými ministry a vedoucími pracovníky a také podporovat „strategickou komunikaci Úřadu vlády“. „Není proto v jeho kompetenci zahájit prošetřování výroků jakéhokoliv člena vlády,“ vysvětluje Štípek.

Iniciativa 21 si tuto odpověď vysvětluje po svém, mírně řečeno. Totiž jako přiznání bezmocnosti zmocněnce co se týče vládních prohlášení. V celé odpovědi vidí jen tři relevantní sdělení. Že Klíma vzal podnět na vědomí, že jeho činnost je jen poradenská a že proto nemůže prošetřovat výroky vládních činitelů. Jak Iniciativa poukazuje, pod odpovědí není ani Klíma podepsán.

„Kauza ukazuje zjevnou bezzubost Úřadu vlády, resp. zmocněnce pro dezinformace Michala Klímy v nápravě závažných mystifikujících výroků ministra, kterými obelhává vládu, odborníky, média i veřejnost. Namístě je otázka, zda ministr svým konáním nenaplnil skutkovou podstatu trestného činu šíření poplašné zprávy,“ uvádí Iniciativa 21.

Nebyla sama, kdo si Klímovi stěžoval na dezinformace státních orgánů. Spolek Rozalio si stěžoval na letáky z Karlovarského kraje určené mladým lidem, i před dosažením plnoletosti, které obsahovaly například sdělení: „Není prokázán žádný nežádoucí účinek očkování na zdraví lidského organismu.“ Místo Klímy odpovídal opět pan Štípek: „Pan zmocněnec ze své pozice nemůže prověřovat a zasahovat do propagační očkovací kampaně jednotlivých krajů. Cílem letáku je vzbudit zájem o očkování u mladých lidí, protože u této skupiny stále není dostatečná proočkovanost. Karlovarský kraj zcela jistě neměl v úmyslu vědomě šířit klamavé informace o očkování.“ Iniciativa si to však vykládá tak, že tím de facto říká: „Lhaní oficiálních míst ve jménu očkováni je přípustné, jde přece o dobrou věc.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…