Nahlédli jsme do uniklých e-mailů Hillary Clintové. A je to síla. Přečtete si, co se uvařilo v kuchyňce exministryně zahraničí USA

03.09.2015 18:15

V souvislosti s pokračujícím skandálem Hillary Clintonové uveřejnilo americké ministerstvo zahraničí první část e-mailové korespondence, kterou Clintonová přeposílala na svůj soukromý e-mail. Bývalá ministryně zahraničí se nyní uchází o demokratickou nominaci na prezidentský úřad ve volbách v roce 2016.

Nahlédli jsme do uniklých e-mailů Hillary Clintové. A je to síla. Přečtete si, co se uvařilo v kuchyňce exministryně zahraničí USA
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

Už několik měsíců čelí obviněním z toho, že při práci ministra nerespektovala bezpečnostní opatření a přeposílala si na soukromý e-mail dokumenty, které byly v režimu utajení. Spor se vede o to, do jaké míry byly některé obsahy e-mailů utajované v době posílání, či zda nedostaly status utajení teprve později.

Obvinění mají nepochybně politický rozměr v rámci současného politického boje o nominace a hraje na ruku republikánským oponentům při oslabování důvěryhodnosti Hillary Clintonové. V rámci vyšetřování Clintonová souhlasila se zveřejněním obsahu konverzací na jejím e-mailu. Konkrétně uvolnila 30 tisíc z nich, zatímco dalších 31 000 odmítla dát k dispozici a označila je za „soukromé“. Asi 7 000 z let 2009 až 2010 je teď k dispozici na webu ministerstva zahraničí USA.  E-maily, které byly zveřejněny, ovšem prošly bezpečnostním „skenem“ ministerstva a velké části z nich byly začerněny, tak aby konkrétní informace nebyla veřejná. Kvalitu a obsah Wikileaks očekávat tedy není možné, i když e-maily dávají nahlédnout do „kuchyňky“ amerického ministra zahraničí.

To nejzajímavější je v e-mailech začerněno, takže není možné se například dozvědět nic konkrétního o obsahu rozhovorů Hillary s jinými politiky a hlavami států. Většina e-mailů se týká koordinace schůzek, informačních a politických „memo“ (zpráv o situací v různých zemích a regionech), koordinování proslovů na nejrůznějších akcích, včetně určování témat, poděkování či požadavků k Hillary Clintonové.

Americké noviny se pomalu obsahem konverzace H. Clintonové prokousávají, ale řada z nich už vypíchla některé „perly“. Například web Vox přirovnal obsah e-mailů k úspěšné americké politické satiře Veep (vysílá HBO), která velmi břitkým humorem demaskuje americkou politiku. E-maily ukazují, jak Hillary neumí googlovat, má radost z nového Ipadu anebo, že sleduje televizní show Dobrá manželka, přičemž vyhledání doby vysílání „deleguje“ na svojí asistentku. K nejbizarnějším e-mailům patřil ten, který se týkal „nadívaných ryb“, ve kterém se Clintonová ptala, jestli „to někdo řeší“. Věc se týkala zablokovaného dovozu několika kontejnerů nadívaných ryb do Izraele, který byl zablokován kvůli izraelské straně. Problém se řešil na úrovni ministryně zahraničních věcí.

Nicméně kromě toho mají e-maily samozřejmě především vážnější obsah. Korespondence ukazuje, že Hillary byla v úzkém a neformálním kontaktu se Sidem Blumethalem, jedním z bývalých poradců svého muže, se kterým konzultovala řadu (začerněných) zahraničněpolitických otázek. Blumenthal v pozici „šedé eminence“ si v e-mailech nebral často servítky, takže v jenom z nich se dá dočíst jeho komentář na adresu republikánského předsedy Kongresu Johna Boehnera o kterém napsal, že Republikáni „jsou popuzeni jeho osobním chováním. Má špatnou pověst, je alkoholik, lenoch.“ Poradce dával ale Hillary doporučení v řadě jiných ohledů, včetně toho, že Hillary připravoval teze k rozhovorům s předními světovými politiky.

E-maily také ukazují na to, že Hillary se snažila využít svého manžela Billa Clintona jako osobního „emisara“ k tehdejšímu ruskému premiérovi Putinovi. Podle ruských novin  to znamenalo, že chtěla udržet osobní rovinu vztahů na dobré úrovni. Podle všeho byl Clinton zván do Ruska k některým polosoukromým akcím ruského premiéra. Jednou z nich byl výlet ruského premiéra do arktických oblastí Ruska, kde premiér ošetřil ledního medvěda, což mimochodem v korespondenci Clintonové vyvolalo docela nadšení. Clinton se pro vytížení ale akce, jak ukazuje e-mail, nemohl zúčastnit.  Putin a Bill Clinton se znají dávno a je také známo, že si tykají. E-maily, které se týkají ruského kolegy Clintonové Lavrova, jsou všechny začerněny, takže jejich obsah nelze nijak komentovat. Podobná situace se týká rovněž například těch e-mailů, kde se řešily rusko-gruzínské vztahy.

Ukrajina jako téma ve zveřejněném souboru z let 2009 a 2010 figuruje jenom jednou. V e-mailu si lvovský profesor teologie stěžuje na diskriminaci katolíků na Janukovyčově Ukrajině a žádá ministra zahraničí USA o pomoc.

Několik e-mailů je také od dcery Hillary a Billa Clintona Chelsea, která si v nich stěžuje na špatnou koordinaci pomoci Haiti, které bylo poničeno zemětřesením, o které napsala rodičům obsáhlou zprávu. V ní Chelsea mimo jiné napsala, že „říci, že jsem byla hluboce zneklidněna tím, co jsem viděla – nebo spíš neviděla – by bylo mírné vyjádření.“  Přitom Bill Clinton byl pověřený organizací rychlé pomoci této zemi. Ta podle vyjádření jeho dcery nefungovala a projevovala se kolem ní „Nekompetence, která je zcela nepochopitelná.“

Ministerstvo zahraničí bude další e-maily dále zveřejňovat a sama Hillary Clintonová má 22. října stanout před vyšetřovacím výborem, který se má kauzou zabývat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veronika Sušová-Salminen

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…