Nahlédněte do Říše středu. Zpravodajka ČT v Číně popsala své zážitky

30.03.2016 19:18

Když se v Číně přestěhujete do sousední oblasti, nesmíte tam děti posílat do školy a nemáte v novém bydlišti nárok na zdravotní péči. Dokud o tom nerozhodnou úřady. A ty někdy rozhodují velmi pomalu. I to je Čína, druhá nejsilnější ekonomika světa. Číňany prý nezajímá pojetí lidských práv, jak ho vnímáme na Západě. Chtějí se mít dobře, jsou ochotni proto hodně pracovat a někdy se dokonce upracují k smrti.

Nahlédněte do Říše středu. Zpravodajka ČT v Číně popsala své zážitky
Foto: Hana Brožková
Popisek: Poslední den čínského prezidenta Si Ťin-pchinga strávený v Praze. Ve tři hodiny odpoledne odletěl na jaderný summit do Washingtonu

Zpravodajka České televize v Číně Barbora Šámalová: „To samozřejmě není spontánní akce. To je pečlivě připravená akce, pravděpodobně organizovaná čínskou ambasádou. V každé té skupině byl nějaký tajný policista či rozvědčík, který tuto skupinu řídil,“ poznamenala. Mně to připomíná mé dětství, kdy nás před rokem 1989 vyvedli ze školy a museli jsme vítat třeba severokorejského vůdce.

V Praze měli především za úkol zakrýt tibetské vlajky, zakrýt protesty, aby o nich neinformovala média. Kdyby se někdo v Číně procházel na ulici s tibetskou vlajkou, pravděpodobně by byl zadržen a bylo by na něj vytvořeno obvinění z rozvracení státu nebo nějaké podobné.

Co chce obyčejný Číňan?

Průměrný Číňan se snaží, aby přežil. Aby mohl dát peníze dětem, rodičům, aby mu zbylo něco na důchod. Pokud jde o bohatšího Číňana, tak ten usiluje o to, aby mohl cestovat, aby mohl děti poslat na prestižní vysoké školy a tak podobně. Sami Číňané vůbec nechápou, proč se svět tolik zajímá o Tibet. Pro ně je to zaostalá část země. Lidská práva, jak je chápeme na Západě, Číňany v podstatě vůbec nezajímají.

„Důležitá pro ně je rodina a děti. Chtějí se mít dobře. To, že v současné čínské společnosti převažují materiální hodnoty, to je pravda,“ prozradila. Číňané jsou velmi pracovití a navíc jejich pracovní podmínky nebývají právě nejlepší. Není tam tedy výjimkou, že se tisíce lidí upracují k smrti. Možná i proto teď začínají sílit odbory.

V Číně se na řadě míst vůbec nesmí točit. Absolutně nejstřeženějším místem z hlediska médií je Náměstí nebeského klidu. Tam s kamerou nesmí vůbec nikdo, ale západní novináři z tohoto náměstí občas záběry přinesou. „Platí pravidlo, že čím menší máte kameru, tím spíš uniknete pozornosti, Někteří novináři točí i na mobil a takové záběry jsou již dnes dost kvalitní.“

Další rozvoj Číny brzdí mohutná byrokracie

Zahraniční novináři navíc mají absolutně zakázáno cestovat do Tibetu a do Sin-ťiangu smí cestovat jen v doprovodu policistů a pracovníků ministerstva zahraničí. Pokud novináři někoho osloví, policisté bdí nad tím, aby na kameru nezaznělo nic, co je zakázáno říkat. Pokud se novináři ubytují v hotelu, ihned je nahlásí úřadům. Kdyby se žurnalisté pokusili ubytovat u někoho doma, v soukromí, se zlou by se potázali. Především obyvatele domu by čekaly tvrdé tresty.

Sin-ťiang je ujgurskou autonomní oblastí, na kterou čínská komunistická vláda bedlivě dohlíží, protože v minulosti zde docházelo k teroristickým útokům.

„Pokud někomu telefonujeme, víme, že je člověk odposloucháván. Takže s disidenty se snažíme telefonický kontakt omezit na minimum. Někdy nám řeknou: „Minulý měsíc nás hlídali velmi intenzivně, protože v Číně byla zahraniční návštěva. Ale teď to zkuste, protože ta policejní ostraha pominula.“

Další rozvoj Číny brzdí mohutná byrokratická mašinérie. Pokud Číňan opustí své rodné město, ve kterém je registrován, a přestěhuje se do sousední oblasti, nesmí tam dát děti do školy a nemá nárok na zdravotní péči. Komunistická vláda slibuje, že tento velmi zastaralý model změní,ale zatím se to moc nedaří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…