Nakazila babičku po lyžích v Itálii, je to vážné. Ministr Vojtěch zažil další pernou tiskovku. Situace se zhoršuje

11.03.2020 19:41

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) informoval o dalších nakažených koronavirem, z toho se objevily první těžší případy, které si vyžádaly hospitalizaci. V současnosti je podle ministra nakaženo 75 pacientů, dva jsou na jednotce intenzivní péče.

Nakazila babičku po lyžích v Itálii, je to vážné. Ministr Vojtěch zažil další pernou tiskovku. Situace se zhoršuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Vojtěch na úvod rekapituloval, jaká jsou aktuální čísla. „V tuto chvíli máme potvrzených 75 případů, za dnešek je to tedy 12 nových případů. Počet roste tak, jak jsme očekávali, jsou to ve většině cestovatelské anamnézy z Itálie, případně lidé nakažení od takových cestovatelů.“ Podle Vojtěcha až na výjimky hygienici vědí, odkud nebo od koho se pacienti nakazili. „Kolegové hygienici to podrobně mapují včetně lidí ze zahraničí, kteří už třeba z České republiky odcestovali,“ dodal.

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí

„Bohužel máme už i pacienty, kteří jsou ve vážném stavu a jsou na jednotce intenzivní péče. Jeden pacient v Praze na Bulovce a pacientka v Brně,“ informoval Vojtěch. Taková situace se podle ministra zdravotnictví dala očekávat, protože je to stejné i v jiných zemích. „Jak roste počet případů, statisticky bylo jasné, že se objeví i těžší případy, zejména u starších lidí. Pacientka v Brně je ročník 1936,“ podotkl Vojtěch.

Primářka Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno Radana Pařízková ale Vojtěchovo vyjádření o vážném stavu pacientky rozporuje. „Leží na standardním oddělení FN Brno. Není ve vážném stavu. Nakazila se od vnučky, která byla lyžovat v Itálii,“ řekla primářka brněnské nemocnice podle serveru iDNES.cz. 

„Většina pacientů má ale lehký průběh,“ uklidňoval dále Vojtěch. „Tito lidé mohou zůstat v domácí péči, nepotřebují hospitalizaci. Nemocniční lůžka máme vyhrazena pro ty těžší případy, pokud se objeví,“ dodal.

Na možnou pandemii je podle ministra zdravotnictví Česká republika připravena. „WHO ještě ten stav nenazývá pandemií, i když už je nákaza na všech světadílech a známe ten vývoj, který může působit pandemicky. Pro nás je dobře, že jsme na rozdíl od jiných zemí hned na začátku udělali ta opatření jako zavření škol a zákaz velkých veřejných akcí. To by mělo tu nákazu zpomalit a následující dva týdny budou klíčové a ukážou, jak to bylo úspěšné,“ zhodnotil situaci Vojtěch. Mezitím Světová zdravotnická organizace opravdu šíření koronaviru klasifikovala jako pandemii. 

„Budeme také podepisovat smlouvy s dodavateli respirátorů, aby se distribuovaly do českých nemocnic a do sociálních služeb. Distribuční místa budou v jednotlivých krajích, jsme na všem domluveni a prvních dvě stě tisíc bude posláno v pátek,“ ubezpečoval nakonec Vojtěch. Stejné to bude podle ministra i s nedostatkem roušek, těch je již připraveno sto tisíc. Právě nedostatek respirátorů a roušek v nemocnicích a neřešení této situace vládou v minulých dnech kritizovala opozice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …