Náměstci naštvaného Košty vracejí úder. Vysvětlují, proč musí hejtman zmizet

14.02.2017 18:21

Lídr hnutí ANO v krajských volbách pro Olomoucký kraj dostal podporu Andreje Babiše (ANO) a posléze vyhrál volby. Netrvalo však dlouho a sounáležitost Košty s ANO se rozplynula. Hnutí se chystá vlastního hejtmana politicky popravit. Má přitom podporu svých koaličních partnerů z řad ČSSD a ODS.

Náměstci naštvaného Košty vracejí úder. Vysvětlují, proč musí hejtman zmizet
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Hejtman Olomouckého kraje Oto Košta (ano)

Proč má olomoucký hejtman Oto Košta skončit ve funkci tak rychle?

„Z našeho pohledu je jedním z hlavních důvodů naprostá neochota pana Košty cokoliv změnit na organizační struktuře krajského úřadu. Právě tato změna přitom měla být zásadní součástí programového prohlášení krajské koalice, protože ji ve svých volebních programech měly koaliční a také některé opoziční strany. Současná organizační struktura se totiž výrazně proměnila v režii bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila, který si – zjednodušeně řečeno – přebral do hejtmanských pravomocí všechny významné agendy, jež byly dříve v kompetenci náměstků, čímž kumuloval moc pouze na sebe,“ píší ve společném prohlášení 1. náměstek hejtmana Jiří Zemánek (ČSSD), 2. náměstek hejtmana Jan Zahradníček (ANO) a 3. náměstek hejtmana Dalibor Horák (ODS).

„Tato změna byla předmětem kritiky médií a odborné veřejnosti, členové jednoho z politických subjektů proti ní protestovali před budovou krajského úřadu, dokonce se mluvilo o stávce na úřadě. Pan Košta jakékoliv diskuse na téma reorganizace úřadu odmítal,“ dodali ve společném prohlášení tři náměstci.

Jako důkaz prý může sloužit fakt, že k tomu nebyla svolána jediná porada vedení. K dovršení všeho zlého prý navíc Košta pořádně nepředal svým náměstkům agendu, ačkoli sám tlačil na Jiřího Rozbořila, aby si jeho agendu v pořádku převzal.

„Speciálně se jedná o oblasti dopravy, financí a investic, které jsou pro kraj zásadní. Tyto oblasti měl na starosti právě bývalý hejtman Rozbořil. Pokud tedy nepředal tak zásadní věci, je otázkou, co vlastně předával?“ zlobí se tři náměstci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…