Náměstek Kulhánka a předseda pražské ČSSD vyrazil na konec mandátu na cesty. Takto si dopřává za veřejné peníze

25.10.2021 17:50

Ještě chvíli je ve funkci, a tak je zapotřebí toho využít. Tak by se dalo hovořit o cestě šéfa pražské ČSSD a náměstka ministra zahraničí Pavla Jaroše do Portugalska. Cestu mu platí stát, píše server Aktuálně.cz.

Náměstek Kulhánka a předseda pražské ČSSD vyrazil na konec mandátu na cesty. Takto si dopřává za veřejné peníze
Foto: Radim Panenka
Popisek: Lisabon, hlavní město Portugalska

Jaroš byl na svém postu náměstka ministra zahraničí jen půl roku – šest měsíců před volbami ho na jeho post dosadil vicepremiér Jan Hamáček – v době, kdy „zamini“ šéfoval sám. A šéf pražské buňky ČSSD svou funkci využívá do poslední chvíle – na státní útraty si užíval tento víkend v Portu a Lisabonu. „Vláda normálně funguje,“ oponoval Jaroš a dodal: „To si máme všichni dát nohy na stůl?“

Pozornost přitom vzbudil už příchod Jaroše na ministerstvo. V minulosti totiž býval tajemníkem expolitika a diplomata Jana Kavana, spolu s tehdejším sekretářem ministra zahraničí Karlem Srbou byl obžalován kvůli předraženým opravám českých ambasád, byl však společně s ním zproštěn. Následně vystřídal řadu funkcí ve státních službách, v létě se pak stal šéfem pražské organizace sociální demokracie. 

Do Portugalska vyrazil Jaroš minulý čtvrtek – a to na čtyřdenní služební cestu. Nejprve navštívil Porto, následně Lisabon. 

„Cesta je v souladu s vymezenou kompetencí náměstka Jaroše, což je interní diplomacie a podpora ekonomické diplomacie. Byla plánována standardně ve spolupráci se zastupitelským úřadem. Cesta nikterak nesouvisí s povolebním uspořádáním ani vnitropolitickou situací v ČR,“ uvedla k Jarošově cestě mluvčí Ministerstva zahraničí Eva Davidová. Jaroš podle ní navštívil dvě firmy, například na výrobu nemocničních přístrojů. 

Kolik Jarošova cesta státní kasu stála, zatím jasné není, ministerstvo se k tomu nevyjadřuje. Víkend měl přitom Jaroš volnější a mohl se podívat například do námořního muzea v Lisabonu, navštívil i městečko Fátima.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…