Náměstek Nosek: Dopravu v Praze neomezíme, prašnost není překročena

14.02.2012 11:51

Obyvatele řady regionů trápí smog. Přestože nejhorší bývá situace v Moravskoslezském kraji, tak kvalita vzduchu se stále horší i v Brně a v Praze. A právě v hlavním městě nyní upozorňují na špatný vzduch a příliš vysoký počet aut v ulicích účastníci tzv. Smogového dýchánku. Sešli se dopoledne na Nuselském mostě. Radiožurnálu pak pražský náměstek pro dopravu Josef Nosek řekl, že s omezením dopravy v metropoli se nyní nepočítá. Hranice limitu prachových částic totiž není překročena.

Náměstek Nosek: Dopravu v Praze neomezíme, prašnost není překročena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nuselský most

V Moravskoslezském kraji, kde bývá situace se smogem tradičně nejhorší, se vzduch nyní o něco zlepšil. Signál regulace ale platí dál pro oblast Třinecka, Ostravska a Karvinska. Podniky zde musejí dodržovat ekologická opatření. To ale nyní platí i pro Středočeský kraj a Pardubicko. Upozornil na to Český rozhlas, který zaznamenal i akci Smogový dýchánek.

„Asi padesát jeho účastníků se rozestavělo po celé délce Nuselského mostu směrem do centra, v rukou mají černá srdce a někteří i transparenty a na ústech roušky,“ popsal pak situaci z akce reportér Radiožurnálu Zbyněk Zykmund. Cílem happeningu je dle něj upozornit na smog a na to, že město s tímto problémem nic nedělá. 

„Hodně lidí si všímá toho, že v mnoha autech sedí většinou jen samotný řidič. Dopravu na magistrále ale happening nijak nekomplikuje, auta směrem do centra beztak popojíždějí a občas se dokonce úplně zastaví,“ informoval dál Zykmund.

Smogový dýchánek na Nuselském mostě zorganizovala iniciativa AutoMat. „Chceme, aby město začalo plnit věci, které má za povinnost. Máme tady dlouhodobě překračované limity zejména prachových částic, město by mělo mít na programu zlepšování kvality ovzduší, jenomže Praha jej plní jen ze zhruba čtyřiceti procent – zavádí třeba čistší autobusy ve veřejné dopravě, ale nedělá opatření, která by šla ke kořenům,“ upozornil za  AutoMat Vratislav Filler.

Nosek: Uvažujeme o zavedení mýtného jako v Londýně

„V okamžiku, kdy odbor životního prostředí řekne, že situace je neúnosná, můžeme sáhnout až ke krajním omezením dopravy v Praze. Ta hranice, pokud se nemýlím, je, že na pěti stanicích je překročen limit prachových částic a obecně škodlivin v ovzduší, to ale momentálně není,“ řekl rádiu pražský náměstek pro dopravu Josef Nosek ke smogové situaci v Praze.

Při smogové situaci pak Praha podle Noska vydá upozornění, ale může sáhnout i ke krajnímu omezení v podobě téměř úplného zákazu dopravy ve městě. V současné situaci, kdy signál regulace v Praze neplatí, může město jen omezit pohyb autobusů, což by ale zvýšilo místní dopravu osobními auty. 

Praha prý uvažuje i o zavedení tzv. mýtného, které se vybírá třeba v Londýně nebo Stockholmu, protože Praze velmi škodí zejména tranzitní doprava. 

„Denně jí projede deset tisíc nákladních vozů nad dvanáct tun, což je hrozné číslo. Ale abychom mohli omezit dopravu skrz hlavní město, musí napřed existovat alternativa, to znamená, že musí být možnost, jak Prahu objet. Ta bohužel zatím ještě není,“ dodal na vysvětlenou náměstek Nosek. 

Radiožurnál doplnil, že signál regulace vyhlásily na dnešek tři kraje a řada měst, Praha mezi nimi sice není, ovšem má třetí nejhorší ovzduší po průmyslovém Ostravsku a Karvinsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…