Náměstek středočeského hejtmana: Zeman mě ve funkci prezidenta ničím nepřekvapil

21.09.2013 13:33

Náměstkem hejtmana byl i za vlády Davida Ratha. S Milošem Peterou (ČSSD) jsme tak hovořili nejen o soudním procesu s exhejtmanem, ale i pozici ČSSD před předčasnými volbami. Již více než 10 let stojí také v čele nymburské radnice a v rozhovoru, který poskytl našim stránkám, jsme se zaměřili i na otázky týkající se zdravotnictví a školství v Nymburce.

Náměstek středočeského hejtmana: Zeman mě ve funkci prezidenta ničím nepřekvapil
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Ing. Miloš Petera, ČSSD

Působil jste také jako náměstek Davida Ratha a již v minulosti jste kritizoval délku jeho vazby. V srpnu ale začal dlouho očekávaný soud. Sledujete jej? Jaké z něj máte dojmy? A myslíte si, že je exhejtman nevinný?

Proces dle možností sleduji, o vině či nevině rozhodne soud.

Domníváte se, že může také soud ovlivnit preference strany v předčasných volbách? Mám na mysli především v souvislosti s penězi na financování kampaně,  o kterých se u soudu David Rath několikrát zmínil? A jaký očekáváte pro ČSSD volební výsledek?

Domnívám se, že soud s Davidem Rathem výrazně preference neovlivní, za úspěch bych považoval, kdyby ČSSD získala 30 %.

Jak naznačují i průzkumy, favoritem voleb je ČSSD, na druhou stranu se spekuluje o možném štěpení strany, a to nejen v souvislosti s názorovými křídly dvou hlavních představitelů strany, nýbrž především v rámci povolebního vyjednávání a v důsledku působení Miloše Zemana na Hradě. Navíc nedávno někteří členové podali na stranu dokonce žalobu v souvislosti s krajskou kandidátkou. O čem to tak podle vás svědčí? A nedomníváte se, že je v tomto směru uvnitř ČSSD třeba něco změnit?

Každá politická strana má několik názorových proudů, které se v rámci vnitropolitické diskuze střetávají, to vidím jako v každé demokratické politické straně normální. Co bychom neměli, je to, že tyto názory vyjadřujeme přes sdělovací prostředky.

Pokud se pozastavíme u Miloše Zemana, ve funkci je již více než půl roku. Jak jeho působení na Hradě hodnotíte? A souhlasíte nyní s kritikou, že by měl být nadstranický? Připomeňme, že za SPOZ kandiduje prezidentův kancléř a navíc jeho portrét využila strana na známce na svém předvolebním billboardu, kde se prezident ptá ,,Dám hlas zemanovcům. A vy?“.

Miloš Zeman za půlrok ve funkci prezidenta mě ničím ve svých názorech a krocích nepřekvapil.

Podařilo se již městu vyřešit problémy v souvislosti s financováním nemocnice? A jaké řešení byste preferoval do budoucna tak, aby nedošlo ke kolapsu zdravotnictví ve městě?

Management nemocnice se financováním intenzivně zabýval a kroky, které provedl, umožnily zlepšení financování a ekonomiky, ale přesto je nutné, aby nový ministr zdravotnictví přijal taková opatření, aby nedocházelo k problémům v ekonomické oblasti nemocnic.

Již příští školní rok se studenti mohou těšit na zrekonstruované gymnázium. Z čeho bude projekt financován a jak byste tak hodnotil situaci ve školství?

Gymnázium Nymburk v příštím roce dokončí výstavbu rizalitu a tím splní podmínky hygieny, bude moci pokračovat v neomezené výuce studentů. Co se týká školství, tak si myslím, že se budoucí poslanci budou muset školstvím zabývat, protože se mi zdá, že je finančně podhodnoceno.

Pokud se naopak vrátíme v čase, jak vypadá v Nymburce situace tři měsíce po povodních?

Tři měsíce po povodních je v Nymburce normální stav, zbývá opravit komunikaci okolo Velkých Valů, což by se mělo uskutečnit na přelomu letošního a příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…