Nápad Babiše nevytvořit ministerstvo vědy je neuvážený, říká prezident česko-izraelské komory Pavel Smutný

12.12.2017 13:18

"Dnešní Mozart je zřejmě ajťák... Technický pokrok bez kultury a civilizace nebude mít smysl," říká v Rozhovoru s... regionalnitelevize.cz čerstvý Rytíř umění a literatury a prezident Česko-izraelské smíšení obchodní komory Pavel Smutný.

Nápad Babiše nevytvořit ministerstvo vědy je neuvážený, říká prezident česko-izraelské komory Pavel Smutný
Foto: regionalnitelevize.cz
Popisek: Rytíř umění a literatury a prezident Česko-izraelské smíšení obchodní komory Pavel Smutný.

Pavel Smutný dále v rozhovoru hodnotí působení Pavla Bělobrádka v pozici vicepremiéra pro vědu, výzkum a inovace, i úroveň naší vědy a výzkumu v porovnání s Izraelem, který investuje do této oblasti skoro nejvíce na světě v poměru ke svému HDP. 

Česká republika podle něj dává na vědu a výzkum stále málo peněz, navzdory plánovaným navýšení rozpočtu. Navíc jsou tyto peníze podle něj neefektivně investovány. "Je to velmi silná lobby, která si ty peníze rozděluje, jsou to veliké zdroje a bylo by dobré to zefektivnit. Je důležité, aby financování vědy bylo vícezdrojové - aby se podílel nejenom stát, ale i soukromé subjekty... My potřebujeme daleko víc, aby ta věda šla k praxi. To bude motorem ekonomiky v budoucích letech, nikoliv prosté průmyslové činnosti, které budou čím dál víc nahrazovány právě těmi novými technologiemi," říká Pavel Smutný .

V tomto kontextu nesouhlasí s nápadem Andreje Babiše rozptýlit agendu vědy, výzkumu a inovací mezi ministrerstva školství a průmyslu. Nicméně je optimistou a věří, že i Česká republika se postupně bude dotahovat na úroveň Izraele. "My jsme nabyli svobodu na ulici, pak se tady změnily politické poměry. Ale zdaleka se ještě nezměnily hospodářské poměry a mentalita lidí, ta jde až poslední a s tou teprve jsou ty instituce. To znamená, my jsme to čtvrtstoletí strávili docela důležitými činnostmi, ale v řadě věcí jsme se nepohnuli dostatečně dopředu, ale to teprve přijde. Podle mě to potom přijde skokově a bude to rychle vyřešeno. Vidíme dnes i v politice nové trendy, velmi zajímavé, to už je ta nová mentalita a ta se postupně bude dostávat i do těch sofistikovaných oborů, jako je třeba řízení vědy," říká prezident česko.izraelské komory. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…