Nápor před očkovacími místy, ale bez nadšení. Lidi prý vedou pohrůžky a strach

23.10.2021 17:47

Řada lidí si v Česku jde pro očkování proti nemoci covid-19 z donucení. S dobrovolnosti to podle nich už nemá nic společného; činí tak kvůli pohrůžkám a strachu. Očkovací místa, před nimiž se tvoří dlouhé fronty, tak opět zažívají nápor, informuji Lidovky.cz.

Nápor před očkovacími místy, ale bez nadšení. Lidi prý vedou pohrůžky a strach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Očkování proti koronaviru, ilustrační foto

V posledních dnech výrazně vzrostl zájem o očkování bez registrace. Například v pátek se před očkovacím centrem na pražském hlavním vlakovém nádraží utvořila fronta, dokonce ještě před jeho otevřením. Na Chodově naopak v pátek očkovací místa naočkovala rekordních 1267 lidí. Jak někteří čekající ve frontě ovšem přiznali, na očkování nepřišli úplně dobrovolně.

Hlavní důvod, který „zlomil“ ty, co neměli očkování v plánu, je to, jak média informují o opětovném šíření epidemie koronaviru a to, že vláda nebude už neočkovaným proplácet testování, kdy se navíc zkrátila i platnost testů. U PCR testů se platnost zkrátí ze sedmi dní na tři, u antigenních testů ze 72 hodin na 24 hodin. Čechy by tak mnohé aktivity a návštěvy restaurací vyšly o to dráž.

Původní zdroj ZDE

„Chci cestovat, svobodně chodit do kina. Jsem tady čtyři hodiny, je to docela náročné,“ popsal své důvody jeden čekající v páteční frontě.

Postarší paní ve frontě uvedla, že k tomu „byla dotlačena“, jiná naopak uvedla, že má sice dostatek protilátek, ale kvůli tomu, že se neuznávají, tak se musí nechat očkovat. „Já jsem se nechtěla nechat očkovat, ale protože celá Evropa je postavená tak, že bez očkování se nikam nedostanete, tak se musím nechat,“ řekla.

„Nebýt tlaku, tak bych asi vyčkával, jak se ukážou vakcíny spolehlivé a bezpečné. Teď je to nutnost,“ vyjádřil se další muž ve frontě, učitel, kterému nedávno skončila karanténa.

Enormní zájem o očkování je nejen v Praze, ale i dalších městech. Například Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa na svém facebooku uvedla, že kvůli zájmu lidí mění organizaci očkování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…