Naprosté zmatky u Babiše. Každý týden to bylo úplně jinak. Úředníci v utajení odkryli, jak vznikala EET

25.11.2016 10:12

O tom, jak probíhal proces zavádění EET, se pokusila zjistit více informací redakce serveru Neovlivní.cz. Učinila tak na základě rozhovorů s lidmi, kteří se na přípravě elektronických pokladen podíleli.

Naprosté zmatky u Babiše. Každý týden to  bylo úplně jinak. Úředníci v utajení odkryli, jak vznikala EET
Foto: hkstrategies.cz/CC
Popisek: EET, elektronická pokladna. Ilustrační foto.

Server ale upozornil, že svědci byli ochotni mluvit pouze v anonymitě. „Hornochová tehdy jasně říkala: Nevíme, co se během přípravy objeví, nechme to plošné a výjimky udělejme podle potřeby za pochodu. Nebylo totiž na stole žádné jasné zadání, jak přesně má EET v praxi vypadat, zároveň byl tlak, aby to bylo co nejrychleji, takže se chtěla vyvarovat potíží,“ uvedl jeden z úředníků, který byl do celého procesu zapojený.

O tom, že neexistovalo přesné zadání, mluví i další svědci. „Každý týden to bylo jinak. Z vedení ministerstva přišel nějaký požadavek, který se začal zpracovávat, za pár dní ale bylo všechno jinak. A dělalo se zase na něčem jiném,“ potvrdil jeden ze svědků.

Ve finále se navíc objevily obavy, jak se to zvládne technicky. Šlo především o to, jak a v který okamžik by se registrovaly platby u e-shopů. I to mělo být podle zdrojů Neovlivní.cz důvodem, proč ministr Babiš přišel s návrhem osvobodit od registračních pokladen ty obchody e-shopů, v nichž platba proběhne kartou přes internet. Podle druhé výjimky by se EET neměla týkat i těch živnostníků, jejichž roční obrat se vejde do 250 tisíc a zřídí si paušální daně.

Celý text je ZDE

Andrej Babiš naopak svaluje vinu na své podřízené. A tvrdí, že připomínky k zákonu se mu sešly až na poslední chvíli.

„Byl naštvaný za e-shopy, protože to říkal od začátku, ale úředníci to nebyli schopni vyargumentovat. Až když se ozvali lidé z e-shopů, uznali chybu. A ty data ohledně další výjimky prostě neměli k dispozici, neevidovali je, až pak na jeho požadavky,“ popsal Babišovu obhajobu jeden z jeho spolupracovníků.

Ministr financí to nakonec řekl i veřejně. Na přímý dotaz Hospodářských novin, zda tedy jeho podřízení byli dlouhodobě proti a on musel bouchnout do stolu, Andrej Babiš odpověděl: „Ano, takhle to bylo.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…