Nařčení vůči ČT a krátké sukýnky. Další zastávka Miloše Zemana

08.03.2016 13:35

Prezident Miloš Zeman zavítal dnes v rámci návštěvy Karlovarského kraje i do Kynšperku nad Ohří, kde po setkání s vedením města podiskutoval s občany. Po příjezdu do města dostal prezident dort se třemi svíčkami, a to k dnešnímu výročí jeho inaugurace.

Nařčení vůči ČT a krátké sukýnky. Další zastávka Miloše Zemana
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman s karlovarským hejtmanem Martinem Havlem

Anketa

Chcete, aby se Miloš Zeman v roce 2018 znovu ucházel o prezidentský úřad?

93%
7%
hlasovalo: 15961 lidí

„Moje úvodní slovo bude velice stručné, protože já jsem si přišel popovídat. A slyšet vaše názory, neboť svoje názory znám docela dobře,“ řekl Zeman úvodem.

„Začal bych tím, že pramen Ohře v Bavorsku vyschl. A přirovnal bych práci na vybudování města k práci na toku řeky, která může, přestože má vyschlý pramen, díky přítokům se rozvíjet a být využívána lidmi. To nejdůležitější na městě jsou lidé, kteří v něm žijí. Nejhorší chybou každého politika je, že když mu je přiděleno nějaké sídlo, tak se do toho sídla uzavře, nikam nejezdí, občas podepíše nějaké listiny, stýká se maximálně s deseti dvaceti spolupracovníky a za čas úplně zblbne. A aby se tak nestalo v mém případě, snažím se být mezi lidmi. A nikdy neříkám mezi obyčejnými lidmi,“ pokračovala ve své řeči hlava státu.

„Myslím si, že smyslem každého politika je naslouchat názorům normálních lidí a přenášet tyto názory tam, kde je možné je uplatnit, ať už jsou to ministři, poslanci, senátoři. A proto jsem tady,“ dodal prezident s tím, že objel za tři roky všechna krajská a okresní města. „A aby lidé nemuseli jezdit daleko za mnou, snažím se jezdit za nimi. A každé takové setkání mě obohacuje a nabíjí, zvláště když je tady plný sál,“ nechal se slyšet.

Jako první vystoupil jeden z mužů, který žádal podpis Technického magazínu z roku 1989, v němž Zeman publikoval. „Velice rád. Na tento článek si vzpomínají jen starší lidé. Je to článek, který obsahoval kritiku minulého režimu a vyšel jen díky tomu, že cenzoři byli na dovolené. Takže jak vidíte, je dobré psát provokativní články především v létě,“ řekl za smíchu přítomných Zeman.

Následovalo vystoupení jedné z žen, která považovala setkání se Zemanem jako dárek k dnešnímu Mezinárodnímu dni žen. Úvodem svého vystoupení se vrátila k pádu prezidenta Zemana na schodech v České televizi, ke kterému došlo krátce po jeho zvolení. Podle ní za pád nemůže ani špatná chůze hlavy státu, ani ochranka prezidenta, ale generální ředitel České televize Petr Dvořák, který Zemana špatně navigoval k odpočinkovému prostoru. „Ze schodů jsem spadl mnohokrát. Od té doby, co jsem si pořídil hůlku, se počet pádů snížil. Za každý pád ve svém životě si většinou však člověk může sám,“ zareagoval Zeman a poděkoval svým bodyguardům, kteří mu prý leckdy pomohou, aby neupadl.

Dárek od mažoretek

Další z návštěvníků besedy poděkoval Zemanovi za jeho odpověď na dopis z roku 1994. „Na každý dopis se má slušně odpovědět, dokonce i tehdy, nemůžete-li mu vyhovět,“ odvětil stručně Zeman.

Následovalo vystoupení mladé slečny, která zastupovala kynšperské mažoretky. „V měsíci říjnu chystáme cestu do Pekingu,“ řekla a předala prezidentovi malý dárek v souvislosti s jeho aktivitami ohledně Číny. „Já když vidím mažoretky v krátkých sukýnkách, tak se ve mně probouzejí zbytky stařeckých vášní, ale zároveň je mi jich líto, protože v zimě mohou nastydnout, a to bych jim nepřál,“ odvětil Zeman a poděkoval za dárek.

„Budete znovu kandidovat?“ zeptala se další občanka. „Rozhodnu se, jak už jsem mnohokrát řekl, v březnu 2017. Teď jsem trošku poškádlil své milované novináře, aby měli o čem přemýšlet, mají-li čím, že jsem na shromáždění na Hradě říkal: Doufám, že se tady sejdeme ještě několikrát. No a novináři si to mohou vyložit dvojím způsobem: Buď 2017 a naposledy 2018, nebo ještě dalších pět let. Takže toto temné poselství je přinutí k přemýšlení, čímž jsem lidstvu prokázal službu,“ řekl Zeman za potlesku přítomných. Následovala diskuse občana s prezidentem v ruském jazyce. 

Další z návštěvníků diskuse požádal prezidenta o morální podporu cyklistů, kteří se vydávají po cyklostezce z Lokte do Kynšperka nad Ohří a nemohou si dávat pivo. „Byly doby, kdy ve Francii kolem silnic visely nápisy: Řidiči, nepijte víc než tři litry denně. To byly krásné doby a já si myslím, že by se měly vrátit,“ sdělil v žertu Zeman jako odpověď na toleranci alkoholu u cyklistů. Podle něj by měl být povolen alkohol i pro vinaře na jižní Moravě, aby to nenarušovalo rakousko-české vztahy, řekl rovněž vtipně.

Migrační krize

Samozřejmě, že přišla otázka i na migraci. Podle tazatele přeci není možné, aby problém migrační krize a vlna uprchlíků vyvstaly z hodiny na hodinu. „Selhaly bezpečnostní služby evropských států, nebo evropští politici?“ zeptal se návštěvník. Zároveň také zmínil výrok papeže, který řekl, že migrační krize je arabská invaze, která však může Evropu obohatit.

Podle hlavy státu je jedinou tajnou službou izraelský Mosad. „Podívejte se na americkou CIA. To je taková ostuda!“ řekl Zeman v souvislosti s útoky 11. září 2001. „Tajné služby skutečně neinformovaly o tom, že se blíží migrační vlna,“ zkritizoval tajné služby.

„Ano, je to organizovaná invaze. Ale já se domnívám, na rozdíl od papeže Františka, že tato invaze Česku uškodí, nikoliv prospěje,“ podotkl a sdělil jeden z argumentů. „Žena je v Koránu považována za nižší bytost než muž. Korán dokonce říká, že muž má právo ženu bít, když neposlouchá. Svědectví ženy má poloviční hodnotu než svědectví muže. A to ani nemluvím o zahalování žen,“ vyjmenoval Zeman. „Je nutné, abychom si uvědomili, že islám znesnadňuje činnost ve veřejném životě té krásnější části naší populace,“ uzavřel diskusi Zeman.

Prezident se následně podepsal do pamětní knihy Kynšperku nad Ohří a dekoroval prapor města pamětní stuhou prezidenta. „Jsem velmi rád, že máte krásný prapor. Neboť znám města, která jej nemají a zaklínají se tím, že nechtějí vynaložit padesát tisíc na pořízení praporu. Kdo si neváží praporu, neváží si města,“ řekl Zeman.

Od pivovaru, kde se setkání konalo, dostal v závěru sadu lahví s pivem. Na etiketách byly k vidění staré fotografie Miloše Zemana. Závěrem Zeman uvedl vzpomínku, že když jednou letěl do Bratislavy, otevřel tam noviny a našel článek s titulkem o bourání popradského pivovaru. To prý považoval za vítězství, neboť již dávno před tím prohlašoval, že toto slovenské pivo bylo vhodné tak akorát na čištění zubních protéz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…