Nářez Věcem veřejným v MfD: Vyděrači. Ukázali jste, co jste zač

04.04.2012 7:57

Věci veřejné včera oznámily demisi svých ministrů. Premiér Nečas řekl, že to bude znamenat konec a voleb se nebojí. Už v noci hlásil Radek John v reakci na Nečasovu ráznost: Ta demise nemusí být zítra. Chcete strašlivější svědectví o straně Věci veřejné? I to ve svém článku v MF Dnes píše komentátor Karel Steigerwald.

Nářez Věcem veřejným v MfD: Vyděrači. Ukázali jste, co jste zač
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Logo Věcí veřejných

Za největší paradox krize vládní koalice označuje prohlášení VV, že z vlády odcházejí, neboť "se na to už nemohou dívat". "Kdo se asi chce dívat na ně? Nechaly si prostor k jednání, rozuměj k vydírání. Setrvání ve vládě podmiňují podmínkami, jejichž rozměr je mnohem menší než pád vlády. Svědčí to o politickém citu VV.  Nevědí, že jsou samy největším vládním balvanem," konstatuje Steigerwald v komentáři.

Autor článku poukazuje na skutečnost, že "jako každé společenství v úpadku i Věci veřejné" si vysvětlují problémy, do nichž se samy dostaly, jako spiknutí nepřátel. Podle jeho slov VV své politické budoucnosti už nevěří, k čemuž mají mnoho důvodů. "Ten nejvážnější zůstává stále mimo pozornost úřadů i veřejnosti. Bártovy staré plány, jak pomocí politiky proniknout k moci a k veřejným penězům náramně připomínají spiknutí proti demokracii a proti ústavě - tady se měli státní zástupci už dávno namáhat," připomíná komentátor.

Divadlo o tom, kdo komu dal obálku, kořeněné výmysly jedné posedlé slečny, je podle Steigerwalda proti Bártovým plánům na převzetí moci jen malichernost.

Věcem veřejným se podle jeho slov nepodařilo otevřít měsíc politických pletich. "Oba koaliční partneři odpovídají radikálně, premiér Nečas jasně: Když během dneška podají jejich ministři demisi, tato vláda skončí. Je na VV, ať dají hlavu na špalek. Prostor k manévrování si včera zavřely samy. Ale omyl, nezavřely. Včera v noci už hlásil John v reakci na premiérovu ráznost: Ta demise nemusí být zítra! Chcete strašlivější svědectví o straně Věcí veřejných?" pokládá otázku Steigerwald.

Vše k tématu Rozpad vládní koalice

V komentáři dále konstatuje, že VV zavedly do politiky nepřípustné metody čmuchání, nahrávání a vytvořili nevídaný typ strany bez demokracie. "Zato s nejmenovaným, nýbrž faktickým vůdcem. Je to strana, která se svou strukturou i charakterem politické praxe může rovnat tomu nejhoršímu, co politický život za dvacet let vymyslel," píše komentátor.

Že se Věci veřejné odchodem z vlády samy popraví, jim Steigerwald nevěří, neboť milují moc a reflektory až příliš.

"Je to divný pád nepád. VV se ohánějí důvěrou veřejnosti. Tu mají nejmenší ze všech. Kdo svrhává vládu a kritizuje jiné, vyvolává dojem, že je lepší. To je hlavní příčina tohoto nezvyklého pádu vlády. Otočit pozornost. Ale jedno nepřehlédne nikdo. Nedělají politiku. Vydírají. Zcela v duchu ideologie ABL, jak ji Bárta kdysi předvedl," uzavírá Karel Steigerwald svůj komentář.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ochrankáři, co našli kokain, ve sněmovně skončili. Ani zrnko pravdy, zuřila Pekarová

13:14 Ochrankáři, co našli kokain, ve sněmovně skončili. Ani zrnko pravdy, zuřila Pekarová

Kdo je favoritem evropských voleb? A jak ovlivňuje Poslaneckou sněmovnu kokainová kauza? V Partii Te…