Nářez europolitikům za útoky v Bruselu. Opravdu značný

23.03.2016 13:54

ParlamentníListy.cz přinášejí souhrn komentářů k teroristickým útokům v Bruselu. Nejostřeji se vyjadřuje Allison Pearsonová v britském konzervativním deníku The Telegraph, která tvrdí, že se Brusel stal hlavním městem evropského džihádu. Představitelům EU prý vůbec nezáleží na bezpečnosti obyvatelstva.

Nářez europolitikům za útoky v Bruselu. Opravdu značný
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Bruselu plynou z toho, že zde sídlí europarlament, nemalé příjmy

Anketa

Kterému vrcholnému představiteli EU věříte?

0%
0%
1%
hlasovalo: 29414 lidí

Komentátorka britského deníku The Telegraph Allison Pearsonová si v titulku svého aktuálního článku klade otázku, proč by měla Velká Británie zůstávat v Evropské unii, když se z jejího „hlavního města“ Bruselu stává také hlavní město džihádu. Životy milionů Evropanů jsou podle Pearsonové kvůli otevřeným hranicím EU a laxnímu prověřování uprchlíků v ohrožení. „Až nám bude příště premiér David Cameron vykládat, že bychom měli zůstat v EU z důvodu naší bezpečnosti, vzpomeňte si na Brusel,“ argumentuje Pearsonová.

Celý komentář Allison Pearsonové najdete ZDE.

„Neschopné belgické bezpečnostní služby nechaly jednoho z hlavních strůjců teroristických útoků v Paříži Salaha Abdeslama po celé čtyři měsíce pohybovat se po jeho domovské čtvrti Molenbeek a zatkly jej jen několik dní před útoky v Bruselu,“ uvádí Pearsonová s tím, že Molenbeek se stal pro policii „no go“ zónou a aktuální teroristický útok na letiště byl zorganizován opět právě tam. Britská komentátorka také připomíná informace o tom, že se na evropský kontinent již vrátilo asi 5000 džihádistů vycvičených na území ovládaném Islámským státem.

Anketa

Existuje Bůh?

45%
55%
hlasovalo: 16933 lidí

„Nikým nezvolené“ představitele Bruselu v této souvislosti Pearsonová obviňuje z arogance a nesmyslného trvání si na myšlence těsnější unie. „Nyní už ale nemají jinou možnost a včera byla uzavřena hranice mezi Francií a Belgií. Kdyby se tak stalo již v listopadu, Abdeslam by nebyl schopen se dostat zpět do Bruselu a nemohl by naplánovat další zvěrstva. Nevinní lidí tak byli obětováni na oltář volného pohybu osob,“ ostře kritizuje Pearsonová a vyjadřuje v závěru svého krátkého komentáře přesvědčení, že je nejvyšší čas, aby Velká Británie opustila dysfunkční organizaci, které „více záleží na vlastním přežití než na bezpečnosti svých obyvatel“.

Teroristickými útoky v Bruselu se ve svém komentáři publikovaném na internetovém serveru Politico.eu zabývá také americký diplomat a publicista Daniel Benjamin, který působil na americkém ministerstvu zahraničí v době, kdy v jeho čele stála Hillary Clintonová a měl zde na starosti boj s terorismem. Benjamin tvrdí, že ani po událostech v Bruselu by se neměli Američané příliš obávat, že se něco podobného stane i v jejich zemi. „Situace ve Spojených státech je zcela odlišná. Nenajdete tady nezaměstnané muslimy žijící v ghettech, kteří by se cítili tak odcizení vůči své nové zemi.“

Celý text Daniela Benjamina je ZDE.

Benjamin poukazuje na to, že většina amerických muslimů pochází z bohatších poměrů a jejich příjem i vzdělání dosahuje přibližně úrovně průměrného Američana. „Naproti tomu evropští muslimové jsou potomci dělníků a chudých rolníků, kteří přišli na kontinent po druhé světové válce. Očekávalo se, že až vykonají svoji práci, vrátí se zpět domů. Místo toho však v Evropě zůstali, i když pro ně již nebyla žádná práce. Přišli jako chudí a chudými také zůstali. V jejich středu se vyskytuje mnohem větší množství extremistů než ve Spojených státech,“ konstatuje Benjamin

Jak Benjamin uvádí, Belgie se stala v rámci evropských zemí „největším dodavatelem“ džihádistů, kteří odešli bojovat pod vlajkou Islámského státu do Sýrie a Iráku. Z celkového počtu 660 000 belgických muslimů jich odešlo bojovat téměř 500. „Zatímco z asi 3,3 milionu amerických muslimů se jich vydalo na syrská a irácká bojiště jen asi 250. Belgie je zmítána hlubokými politickými konflikty mezi Vlámy a Valony. Svého času v zemi vládla úřednická vláda, která nebyla schopna uvést do praxe potřebná protiteroristická opatření. Spojené státy jsou navíc chráněny dvěma oceány,“ uvádí Benjamin několik důvodů, proč se Američané nemusí obávat bezprostředního nebezpečí.

Evropa je dle jeho pohledu ohrožena nedostatečnou ochranou vnějších hranic, neexistujícími vnitřními hranicemi a migrační krizí, která způsobila eskalaci problému. „Američané by samozřejmě neměli usnout na vavřínech, ale není třeba podlehnout panice. Americké muslimy v každém případě není třeba démonizovat, jak se to děje v průběhu prezidentské kampaně. Právě oni stojí v první linii proti extremismu,“ uzavírá Benjamin.

Redaktor německého týdeníku Spiegel Jörg Diehl  ve svém komentáři k teroristickým útokům v Bruselu konstatuje, že se něco podobného dalo očekávat. Připomíná, že Islámský stát ostatně již v minulosti avizoval, že se hodlá zaměřit na politiky a instituce v Belgii; už v květnu 2014 se stalo cílem teroristického útoku židovské muzeum v Bruselu. „Belgická policie a zpravodajské služby se snaží několik let dostat situaci pod kontrolu, ale problém se neustále prohlubuje. Co do podílu k populaci bojuje v Sýrii a Iráku v rámci Evropy nejvíce muslimů pocházejících právě z Belgie,“ upozorňuje stejně jako Benjamin také Diehl.

Celý text Jörga Diehla v angličtině máte k dispozici ZDE.

Otázkou podle Diehla zůstává, kdo je konkrétně za teroristický útok v Bruselu zodpovědný. Poukazuje přitom na stopy vedoucí také do Německa. „Nedávno zatčený strůjce teroristických útoků Abdeslam na začátku října vyzvedl dalšího atentátníka Amine Choukriho v německém městě Ulm a s největší pravděpodobností jej dopravil do Bruselu. Vyšetřovatelé se nyní zajímají právě o Choukriho, protože jeho otisky prstů byly nalezeny v jednom bruselském bytě. Z desetihodinového filmu pořízeného bezpečnostní kamerou vyplývá, že se možná on a další teroristé snažili dostat k radioaktivnímu materiálu,“ uvádí Diehl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…