Narozeniny generála Pavla. Gratulace z Bruselu a spousta tváří, které dobře znáte

06.11.2021 12:42 | Ze sítí

Generál Petr Pavel, jeden z možných prezidentských kandidátů, slavil šedesáté narozeniny. S dvěma sty hosty. Zdravici poslal Jens Stoltenberg, generální tajemník NATO. Zdeněk Svěrák také poslal jednu. Sociolog Ivan Gabal či producent Václav Marhoul dorazili osobně.

Narozeniny generála Pavla. Gratulace z Bruselu a spousta tváří, které dobře znáte
Foto: Daniela Černá
Popisek: Generál Petr Pavel

Přátelé uspořádali pro generála Pavla v pražském Rock Café oslavu šedesátých narozenin. Kdo nedorazil osobně, poslal videozdravici – jako třeba generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. O oslavě informuje server Blesk.cz, který napsal, že zdravici poslal také herec, scenárista a režisér Zdeněk Svěrák.

Osobně dorazili herci Milan Šteindler a Daniela Kolářová, režisér a producent Václav Marhoul, ale i politik, lékař a vydavatel Martin Jan Stránský. Nechyběli ani sociolog a spoluzakladatel Občanského fóra Ivan Gabal, moderátor Pavel Anděl nebo bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Zdravici na videu poslal generálovi i Zdeněk Svěrák, který se ohlásil jako „poručík v záloze“. „Vážím si vás za vaše názory i za to, co dokážete v této rozkolísané době lidem prostě sdělit,“ ocenil oslavence. Generál podle něj vnímá svět hlavou i srdcem, a o takové lidi je nouze.

O generálu Petru Pavlovi se mluví jako o jednom z vážných kandidátů na Hrad. V české společnosti má Pavel řadu podporovatelů, ale i odpůrců.

První skupina připomíná to, co Pavel vykonal už v bývalé Jugoslávii v 90. letech minulého století a poté také v pozici vojáka NATO, kde mezi roky 2015 a 2018 působil ve funkci předsedy vojenského výboru NATO, po vojenské stránce Severoatlantickou alianci vedl.

Druhá skupina však připomíná, že Petr Pavel se stal vojákem již za vlády komunistů, již před rokem 1989 postupoval po hodnostním žebříčku, a kdyby nedošlo ke změně režimu, sloužil by jako člen komunistické strany režimu dál. Historici jako Petr Blažek mají za to, že už by si Česko zasloužilo prezidentského kandidáta nezatíženého komunistickou minulostí.

„Předlistopadová minulost pana Petra Pavla je z mého pohledu zásadní překážkou pro jeho možnou kandidaturu na prezidenta republiky. Nemohu s ohledem na povahu tehdejšího režimu podporovat jakkoliv bývalého člena KSČ a příslušníka předlistopadové vojenské rozvědky na tento nejvyšší post v české politice. Spojení ‚nikomu jsem neublížil‘ je morálně nepřijatelné, každý člen zločinecké organizace nese svůj – byť třeba malý – díl viny. A zde se jedná o příslušníka armády a vojenské rozvědky,“ uvedl k možné  kandidatuře Petra Pavla na Hrad historik Blažek již v prosinci 2020.

generál Pavel a historik Pavel Blažek

generál Pavel a historik Pavel Blažek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …