Náš plyn Ukrajinci vykupují krví! Černochové se lámal hlas, když vykládala o Putinových zvěrstvech

01.04.2022 12:51

Šéfka resortu obrany Jana Černochová zdůraznila, že NATO musí v ruské agresi vůči Ukrajině zůstat stát stranou. Ten, kdo nesmí zůstat stát stranou, je podle Černochové OSN, která musí Rusku a jeho prezidentovi Vladimiru Putinovi říct dost. „Vidíme ostřelování porodnic, nemocnic, vidíme ostřelování autobusů, ve kterých prchají matky s dětmi z obklíčených měst. Tomu mezinárodní společenství nemůže přihlížet. Jinak nežijeme v civilizaci, v které jsme si do teď možná všichni mysleli, že žijeme,“ uvedla.

Náš plyn Ukrajinci vykupují krví! Černochové se lámal hlas, když vykládala o Putinových zvěrstvech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

Ministryně obrany Jana Černochová v internetové televizi DVTV prohlásila, že to, co provádí ruské okupační jednotky na ukrajinském území na rozkaz svého prezidenta Vladimira Putina, je za hranicí Ženevských konvencí. „Já myslím, že s tím se nemůže smířit žádný slušný člověk. Ani politik,“ zdůraznila Černochová. „Přijde mi naprosto nelogické, že pokud se toto děje v zemi, ze stejného civilizačního pásma, kam patří Západ, včetně Evropské unie, tak tu neexistuje žádná možnost, jak tam poslat nějaké jednotky s humanitární pomocí,“ kroutila hlavou Černochová s tím, že OSN může mluvit o čemkoliv, ale pokud bude Rusko blokovat jakékoli skutečné kroky pomoci Ukrajině, což jako stálý člen Rady bezpečnosti OSN dělá, tak všechna tato jednání budou v podstatě k ničemu.  

Vysvětlila však, že Severoatlantická aliance nemůže jen tak vojensky působit na území Ukrajiny.

„NATO nikam nemůže posílat mírové sbory. NATO je uskupení pro kolektivní obranu, nikoli pro kolektivní útok, ani pro posílání mírových jednotek. Tady je možné to, co navrhoval francouzský prezident Macron, který navrhoval vyslání jednotek ze zemí „ochotných“, aby se civilisté dostali do bezpečí,“ zdůraznila Černochová s odvoláním na hrůzy, kterých se Rusové dopouštějí na asi 100 tisících obyvatel zničeného Mariupolu, které stále drží ve válečném kotli. Ale my jako Aliance jednotky na Ukrajinu vyslat nemůžeme. Potom bychom NATO vtáhli do rusko-ukrajinské války. Teď ještě stále můžeme říkat, že se toho konfliktu neúčastníme, ale podle Černochové můžeme ukrajinské straně poskytovat vojenský materiál i humanitární pomoc.  

„My máme morální povinnost postarat se o lidi, kteří humanitární pomoc potřebují. Nikoli bojem, ale poskytnutím humanitární pomoci. Tam si myslím, že ten prostor je,“ uvedla Černochová.

Tvrdě se obula do ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Putin do toho naprosto bezprecedentním a necitlivým způsobem zatahuje civilisty. Vidíme to každý den. Vidíme ostřelování porodnic, nemocnic, vidíme ostřelování autobusů, ve kterých prchají matky s dětmi z těch obklíčených měst. Tomu přece to mezinárodní společenství nemůže přihlížet. Jinak nežijeme v civilizaci, v které jsme si do teď možná všichni mysleli, že žijeme,“ rozzlobila se Černochová, až se jí zlomil hlas. Bolestí nad tím, čím prochází ukrajinské děti a maminky.

Lidstvo se tvářilo, že se poučilo ze dvou světových válek, ale teď Rusko jako agresor jedná v rozporu s lidskostí a OSN není schopna zasáhnout.

EU a s ní i Česko podle Černochové musí hledat také způsoby, jak se zbavit závislosti na ruském plynu, protože tento plyn je vykupován krví Ukrajinců, na což bychom podle Černochové neměli zapomínat. Jak se zbavit závislosti na ruském plynu řeší ministr průmyslu a obchodu za STAN Jozef Síkela. V tuto chvíli Česko Rusku platí asi 750 milionů korun den co den a vláda hledá způsoby, jak to co nejrychleji změnit, ale změnit to tak, aby to co nejméně dopadlo na české občany.

Česko podle Černochové pošle další zbraně na Ukrajinu. „Hodně těch věcí jde z našich zásob. Je to technika od které ustupujeme, protože přecházíme na jinou. A něco i nakupujeme,“ prozradila Černochová s tím, že tyto nákupy jsou i v zájmu českých občanů, protože Rusko je třeba zastavit v jeho imperiálních choutkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…