Nás se nezbavíte. Orbán na Brusel: Horší než odchod z EU

15.11.2021 7:27

Viktor Orbán obhájil post předsedy Fideszu a povede tuto stranu do voleb v roce 2022. Při té příležitosti měl také ke straníkům proslov, ve kterém napadl Brusel, že chce Maďarsku vnutit migranty a Maďary ožebračit přes ceny topení a vody. „Nevzdáme se našeho práva bránit svoje hranice, zastavovat migranty. Trváme na tom, že manželství je mezi mužem a ženou, že otec je muž a matka je žena,“ řekl maďarský premiér. EU opouštět nehodlá, ale plánům na omezení suverenity Maďarska hodlá vzdorovat a nechce se ocitnout ve spojených státech evropských. „Ani celá levice, Brusel a armáda George Sorose nás nezastaví,“ vzkázal.

Nás se nezbavíte. Orbán na Brusel: Horší než odchod z EU
Foto: Hana Brožková
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Anketa

Co soudíte o think-tanku Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty?

5%
hlasovalo: 11147 lidí
V Maďarsku se blíží parlamentní volby, a právě proto v neděli promluvil premiér Viktor Orbán před svými straníky z Fideszu na konferenci, kde bránil a ubránil svůj post předsedy strany. Ve svém projevu probral řadu témat, co však zdůraznil, je, že Fidesz hájí zájmy Maďarska a Maďarů. Podle premiéra se podařilo naplnit předvolební sliby, jako vytvořit nové pracovní pozice, zbavit zemi extrémního zadlužení, ochránit maďarské důchody, podpořit maďarské rodiny a obnovit zašlou slávu Maďarska, informuje vládní web Abouthungary.hu.

„Proto si opět můžeme říci o důvěru maďarských voličů, toto je naše záruka,“ řekl Orbán s tím, že nejlepší spojenec Fideszu je samotná realita. A naopak, že liberálové se mohou pochlubit jen tím, že „jsou liberálové“. „Liberálové za sebou nemají vůbec nic, a přitom nám chtějí říkat, co bychom si měli myslet,“ řekl premiér, který Maďarsko vede již od roku 2010. Ale prý je třeba neusnout na vavřínech a chtít víc.

Kromě hrozby koronaviru zmínil Viktor Orbán i hrozbu „bruselské sítě“, která chce Maďarsku vnutit migranty a ohrozit jeho finanční bezpečnost. Premiér řekl, že tito lidé chtějí, aby Maďaři méně topili a spotřebovávali méně vody, a pokud tak činit nebudou, tak aby více platili. Vzpomenul na nechvalně známý výrok Jánose Kadára, že „ten rohlík není malý, vy máte moc velkou pusu“.

Prohlásil, že po tom, co Maďaři zažili komunismus, tak nechtějí diktát, který pro změnu přichází z Bruselu. „Nevzdáme se našeho práva bránit svoje hranice, zastavovat migranty. Trváme na tom, že manželství je mezi mužem a ženou, že otec je muž a matka je žena. A že by naše děti měli nechat na pokoji,“ zaznělo v projevu.

Co se týče členství v EU, Orbán zavzpomínal, že EU nabízela integraci. „To mělo znamenat dělat věci společně, v přátelství a v duchu spolupráce. Potlačení našich práv nikdy nebylo na stole,“ mínil a dodal, že Maďarsko nesmí pasivně přijímat plány Bruselu. Dle agentury Reuters Maďarsko nebude Evropskou unii opouštět, ale bude vzdorovat bruselským pokusům potlačit suverenitu Maďarska. A naopak chce reformu Evropské unie. „Vůbec nechceme Evropskou unii opustit, tak snadno se nás zbavit nemohou,“ řekl premiér dle Reuters a dodal: „Chceme si udržet naši svrchovanost a nechceme se ocitnout ve spojených státech evropských, místo toho, abychom se integrovali.“

Pokud má nějaká partaj v Maďarsku vydržet, musí sloužit lidem a ne zrovna převládající ideologii, myslí si Viktor Orbán. Levice podle něj nevyužila legitimitu, kterou získala ve volbách v roce 2002, ale on ano. „Z toho, co děláme my, těží i ti, kdo nás nevolili, zatímco to, co dělají oni, je ke škodě i těm, kdo je volí,“ prohlásil.

„Ani celá levice, Brusel a armáda George Sorose nás nezastaví. Spolu překonáme i ty nejtěžší překážky a zvítězíme. Protože Maďarsko musí jít a půjde kupředu, ne dozadu,“ zakončil Viktor Orbán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …