Náš vztah s premiérem nebyl ideální, přiznal Pospíšil. Nečas reagoval

27.06.2012 21:21

Čerstvě odvolaný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se domnívá, že za jeho odvoláním mohou i špatné vztahy, které měl s premiérem Petrem Nečasem. Ten ministra odvolal z důvodu "manažerského selhání".

Náš vztah s premiérem nebyl ideální, přiznal Pospíšil. Nečas reagoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil a Petr Nečas

“Respektuji zákon o státním zastupitelství. A ten říká, že vrchního státního zástupce jmenuje ministr spravedlnosti a ten rozhodne podle svého svědomí a vědomí. Já jeho rozhodnutí podpořím,“ řekl ČT premiér Petr Nečas. Pospíšil totiž poukazuje na to, že byl odvolán zrovna ve chvíli, kdy chtěl jmenovat Lenku Bradáčovou jako vrchní státní zástupkyni. “Kdybych zůstal ministrem spravedlnosti, tak bych ji zvolil,” potvrdil.

“Jediné, z čeho mám obavy teď, je to, aby můj nástupce vybral kvalitního a respektovaného nového vrchního státního zástupce,” vyjádřil se Pospíšil v ČT po svém odvolání. Byl by samozřejmě rád, kdyby nový ministr jmenoval jako vrchní státní zástupkyni Bradáčovou. Zároveň také přiznal že není veřejným tajemstvím špatný vztah, který má s premiérem Petrem Nečasem. Sám ho označil za “chladný” a je podle něho možné, že i to vyústilo v jeho odvolání.

Premiér jeho slova následně komentoval tím, že návrh na jmenování Bradáčové do čela vrchního státního zastupitelství měl Pospíšil "na stole" již dříve a nezná důvod, proč ji do funkce nejmenoval. Kdo by se měl ale do budoucna ujmout vedení zastupitelství, to Nečas neuvedl. Podle jeho slov je to čistě na rozhodnutí Pospíšilova nástupce na ministerstvu spravedlnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…