Naše spolupráce je ku prospěchu celého světa, pronesl Kerry v Moskvě

15.12.2015 11:00

Americký ministr zahraničí John Kerry dnes v Moskvě na úvod schůzky se svým ruským kolegou Sergejem Lavrovem vyjádřil naději, že se podaří pokročit při překonávání rozporů ohledně řešení syrské krize. Lavrov doufá, že Kerryho návštěva bude "konstruktivní"

Naše spolupráce je ku prospěchu celého světa, pronesl Kerry v Moskvě
Foto: archiv
Popisek: Sergej Lavrov a John Kerry

"Je ku prospěchu celého světa, když velmoci s dlouhou historií vzájemných vztahů jsou schopny nalézt společnou řeč. Doufám, že ji dnes budeme s to najít," řekl Kerry. Šéf americké diplomacie podotkl, že prezidenti Barack Obama a Vladimir Putin dali najevo, že si přejí dosáhnout pokroku v Sýrii a také vyřešit ukrajinskou krizi. "Ačkoliv máme rozdílné názory, jsme schopni nad jednotlivými problémy účinně spolupracovat," dodal.

Washington a Moskva se rozcházejí hlavně v názoru na další roli syrského prezidenta Bašára Asada, ruského spojence v Damašku, jehož odchod požaduje opozice, podporovaná USA.

"Naši prezidenti v poslední době několikrát posuzovali problémy spjaté s efektivním bojem proti terorismu. Na této cestě přetrvávají problémy, které je nezbytné dnes posoudit zejména v souvislosti s další prací mezinárodní skupiny na podporu Sýrie," poznamenal Lavrov. Upozornil současně, že problematika terorismu nezahrnuje jen syrskou otázku, jak ukazují aktivity Islámského státu v Libyi, Iráku, Jemenu a Afghánistánu.

Kerry s Lavrovem mají hovořit také o zastoupení syrské opozice v jednáních

Amerického ministra během jeho druhé letošní návštěvy v Rusku přijme i šéf Kremlu Putin. Kerry navštívil Rusko už v květnu, nyní ale bude v Moskvě jednat v nové situaci, kterou z hlediska Washingtonu a jeho spojenců komplikují ruské letecké operace v Sýrii. Ruské letectvo zahájilo bombardování syrských cílů koncem září.

Kerry s Lavrovem mají hovořit také o zastoupení syrské opozice v jednáních o budoucím syrském uspořádání.

V pondělí Lavrov a Kerry v telefonickém rozhovoru konstatovali, že shoda o složení syrské opoziční delegace je podmínkou jejího budoucího jednání se syrskou vládou. Podle Moskvy je zároveň třeba sestavit seznam teroristických organizací, proti nimž je nutné vést v Sýrii boj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…