Naši lidé Izrael podporují, pochvaluje si Sobotka. Navrhuje ještě zintenzivnit vztahy

24.11.2016 21:42

Premiér Bohuslav Sobotka by měl zájem o častější návštěvy izraelských představitelů v Česku. Řekl to dnes v Praze na konferenci u příležitosti dvacátého výročí založení Česko-izraelské smíšené obchodní komory (ČISOK). Výraznější přítomnost zástupců Izraele by podle něj ještě posílila tradiční podporu, které se židovský stát těší u české veřejnosti, píše ČTK.

Naši lidé Izrael podporují, pochvaluje si Sobotka. Navrhuje ještě zintenzivnit vztahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Izrael je pro nás důležitý a strategický spojenec,“ řekl Sobotka. „Úkolem, který je teď před námi, je, aby ta relace i z hlediska vzájemných kontaktů na nejvyšší politické úrovni nebyla příliš jednostranná. Abychom dosáhli toho, že i vysocí představitelé státu Izrael budou častěji navštěvovat Českou republiku,“ uvedl. „Izrael se těší velké podpoře našich občanů, naší veřejnosti. Častější přítomnost ústavních činitelů Izraele tady v Čechách by to mohla jenom podpořit,“ doplnil Sobotka. Připomněl, že Československo podporovalo Izrael krátce po jeho vzniku a že si to Izraelci stále pamatují.

K dobrým vztahům mezi Českem a Izraelem podle Sobotky přispívá i ČISOK. „Chtěl bych komoře poděkovat za to, že dlouhodobě pečuje o to, aby česko-izraelské vztahy zůstaly dobré,“ řekl. Komora podle něj pomáhá rozvoji projektů v oblasti vědy a výzkumu, obrany i vzájemného obchodu.

Česko loni podle údajů ministerstva zahraničí vyvezlo do Izraele zboží za 17,4 miliardy Kč, dovezlo zboží za 5,6 miliardy Kč. Obrat vzájemného obchodu se meziročně zvýšil o 17 procent. Největší položku českého exportu tvořila motorová vozidla.

ČISOK byla založena v květnu 1996 a je členem Federace izraelských binárodních komor, které působí ve více než 60 zemích světa. Nabízí například informace o obchodních partnerech či zastupování izraelských firem. Komora také od roku 2012 uděluje Cenu Arnošta Lustiga určenou osobnostem, které by měly zosobňovat vlastnosti jako odvaha, statečnost, lidskost a spravedlnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …