Násilným řešením si ukrajinský prezident poškodí vztahy se Západem, řekl Zaorálek

05.02.2014 18:01

Pokud prezident Viktor Janukovyč zvolí násilné řešení krize na Ukrajině, trvale poškodí své vztahy se Západem. Po setkání s náměstkyní amerického ministra zahraničí Victorií Nulandovou to ČTK a České televizi řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Kyjev podle něj potřebuje Evropskou unii k obnově ekonomiky a bude ji potřebovat stále více. Cílem Západu je hledat takové řešení, které nepovede ke stupňování násilí, dodal.

Násilným řešením si ukrajinský prezident poškodí vztahy se Západem, řekl Zaorálek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Situace na Ukrajině je podle něj velmi těžká, ekonomika země je ve špatném stavu. „A jakkoliv Evropa nedává řekněme takový balík peněz jako Rusko v současné době, tak se domnívám, že bude stěžejní partner pro Ukrajinu v každém případě, pokud bude chtít své hospodářství stavět na nohy," vysvětlil Zaorálek.

Vyhlašovat, že s někým a priori nehodláme jednat, není prozíravé, míní Zaorálek

EU podle něj nemůže dopustit, aby v těsné blízkosti jejích hranic docházelo k násilnostem. „Jde o to hledat způsob, jak především čelit násilí, mučení, jak zabránit tomu, aby se tam situace zhoršovala a aby se konflikt ještě eskaloval," řekl ministr zahraničí.

V souvislosti s politickou krizí na Ukrajině se kritika části české veřejnosti obrátila i proti prezidentu Miloši Zemanovi, který na podzim pozval Janukovyče na návštěvu Prahy. Nulandová ve středu podle Zaorálka pozvání ukrajinské hlavy státu do ČR nekomentovala. „V tuto chvíli vyhlašovat, že s někým a priori nehodláme jednat, není příliš prozíravé," uvedl Zaorálek. Pokud Janukovyč bude řešit situaci v zemi v souladu s ústavou, je podobné jednání hlav států logické a smysluplné, dodal.

Nulandová odsoudila násilnosti proti demonstrantům

Náměstkyně amerického ministra zahraničí navštívila Prahu v rámci turné po evropských zemích. Nulandová míří i na Ukrajinu. Již dříve důrazně odsoudila násilnosti proti demonstrantům, zastrašování ukrajinských médií a pokusy potlačit politickou aktivitu lidí.

Americký viceprezident Joe Biden navíc v telefonickém rozhovoru znovu vyzval Janukovyče, aby se pokusil nalézt kompromisní cestu z nynější vnitropolitické krize v zemi.

Zástupkyně Ukrajinců v Česku vyzvala prezidenta Zemana, aby nezval Janukovyče do Prahy

Aby Zeman Janukovyče do Prahy nezval, vybídla ve středu dopisem zástupkyně ukrajinské národnostní menšiny v Česku Olga Mandová. V dopise se píše, že ukrajinská menšina je znepokojena pozváním Janukovyče a považuje ho za kontroverzní. Zemana požádali, aby „jednoznačným způsobem vyjádřil nesouhlas s nedemokratickým postupem Janukovyče". Zároveň Zemanovi „čeští Ukrajinci" navrhli, aby se případná návštěva Janukovyče stala „diplomatickou platformou pro následná jednání s představiteli opozice".

„Pane prezidente, protože jste slíbil být prezidentem všech občanů České republiky, žádáme Vás, abyste respektoval i stanovisko občanů České republiky ukrajinské národnosti a znovu zvážil případné důsledky svého pozvání," napsali Ukrajinci Zemanovi. Dopis předali prezidentské kanceláři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…