Nastávající premiér Andrej Babiš s bruselským hlavounem po boku: Projekt EU je skvělý

01.11.2017 19:51

Andrej Babiš jako vítěz voleb jednal s Guyem Verhofstadtem, předsedou liberální frakce ALDE v Evropském parlamentu, do které patří také Babišovo hnutí ANO. Na společné tiskové konferenci, kde Babiš mluvil jak česky, tak anglicky, se oba pánové shodli, že Česká republika je nedílnou součástí pevného jádra Evropské unie a jako člen tohoto jádra napomůže k nezbytné reformě EU.

Nastávající premiér Andrej Babiš s bruselským hlavounem po boku: Projekt EU je skvělý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Verhofstadt prozradil, že se s Babišem rozhodně nesetkal poprvé. Tentokrát mu prý mohl blahopřát. „Poblahopřál jsem mu k obrovskému vítězství hnutí ANO ve volbách,“ prohlásil předseda frakce. Hnutí ANO by mělo stanout v čele vlády, která udrží Česko v pevném jádru EU, v reformované EU. „S panem Babišem můžeme počítat, že budou tlačit na tuto reformu Evropské unie. S francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, s novou vládou v Německu a s novou vládou v Česku bude existovat dobrý základ pro reformu Evropské unie,“ doplnil Verhofstadt.

Reforma by se měla týkat obrany, zvládnutí migrace a v oblasti společné evropské měny. Na tom všem by se mohla česká vláda podílet, pokud Babiš sestaví proevropskou vládu.

„Česko je v samém jádru této evropské reformy. Budoucí reforma nemůže být jen záležitostí Francie a Německa. Kritičtí aktéři, jako je Česká republika, hrají důležitou roli... Česko je členem jádra EU a už se účastní reformy EU včetně reformy evropské měny, protože i evropská měna potřebuje zreformovat. To víme,“ poznamenal také Verhofstadt.

Ačkoli se prý nechce míchat do domácích záležitostí na české politické scéně, neodpustil si Verhofstadt poznámku, že proevropské kroky nové vlády by mohly v parlamentu podpořit také ostatní české politické strany.

Když se chopil slova Babiš, zdůraznil, že EU potřebuje projít určitou změnou. „Já jsem přesvědčen, že Evropa skutečně potřebuje reformu,“ řekl Babiš. Musí se zamyslet nad tím, proč došlo k Brexitu, proč se ještě nepodařilo zastavit migrační vlnu, jak efektivněji čelit terorismu a tak podobně. Návrhy na řešení těchto otázek může přinášet i Česká republika, pokud Babišova vláda získá v parlamentu důvěru nebo alespoň toleranci.

„Naší prioritou je bezpečnost našich lidí, ale bezpečnost našich lidí se odehrává v rámci Evropy, takže my potřebujeme přijít s řešením zastavení migrace. Zastavení migrace mimo Evropu, což znamená efektivním bojem proti pašerákům a vyřešením problémů těchto lidí, kteří přicházejí do Evropy, tam, kde se narodili, to znamená, v Sýrii, v Libyi a v severní Africe,“ řekl Babiš.

Česká republika by podle jeho názoru měla být v EU celkově aktivnější, víc bojovat za své zájmy a obsazovat v EU také důležité funkce. V nadcházejícím období se bude rozhodovat o šéfovi Europolu, a proč bychom nemohli usilovat o funkci šéfa Europolu, dal příklad Babiš. Kromě toho by se rád zasadil o prosazení návrhů v oblasti volného pohybu zboží i osob. To všechno se ale může povést jen ve chvíli, když bude fungovat Babišova vláda.

Nová česká vláda podle jeho názoru nemůže hledět jen na vnitropolitické zájmy, byť je Babiš staví na první místo, ale musíme si uvědomit, že jsme součástí EU, takže její problémy se týkají i nás. „Ten projekt je skvělý z toho důvodu, že máme mír a že se můžeme volně pohybovat po Evropě, ale ty problémy už nebyly řešeny strašně dlouho,“ posteskl si Babiš.  

Trval si však na tom, že Česká republika prozatím nemá přijímat euro. Vede se jí dobře i s vlastní měnou a dnes roste ekonomicky rychleji než mnozí jiní členové eurozóny. „Neočekávám, že bychom se stali členy eurozóny. Evropa se napřed musí zreformovat,“ zopakoval vítěz českých voleb Babiš.

Společnou tiskovou konferenci obou pánů přenášela Česká televize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…