Naštval jste mě! udeřil Zeman v rozhlasovém duelu na Schwarzenberga

23.01.2013 18:20

Pod taktovkou Martina Veselovského se v Českém rozhlase uskutečnila další debata finalistů přímé prezidentské volby. Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg se za posledních čtrnáct dní potkali mnohokrát, na veřejnoprávní rozhlasové půdě se střetli již podruhé. Tentokrát v prostředí divadla Minor.

Naštval jste mě! udeřil Zeman v rozhlasovém duelu na Schwarzenberga
Foto: Hans Štembera
Popisek: Debata kandidátů na prezidenta. Tentokráte na vlnách Radiožurnálu přímým přenosem z divadla Minor

„Česká společnost zažívá něco, co dosud nezažila. Ostrou a vypjatou kampaň mezi dvěma kandidáty,“ řekl úvodem moderátor Martin Veselovský. Ten se hned na začátku dostal do vzájemného špičkování s Milošem Zemanem, který začal trousit poznámky o nekompetentnosti novinářů. Debatu uzavřel moderátor slovy „Vy kdybyste neměl novináře, tak byste si je musel vymyslet“. Tento úvodní střet zpestřil vypadlý mikroport, takže prezidentský kandidát musel improvizovaně dostat mikrofon.

První telefonický dotaz směřoval na Miloše Zemana, kterého se posluchač ptal, jak by chtěl dosáhnout slibovaných ambicí na korekci pravicové vlády. „Vládě budu říkat něžná poselství typu: Pane premiére, Váš ministr zemědělství nerozezná žito od pšenice,“ popsal svou představu koexistence s vládou. Tento kritický postoj podle něj může dosáhnout úspěchu.

Odsun sudetských Němců

Další telefonní dotaz směřoval na nedávné prohlášení Karla Schwarzenberga, který zkritizoval chování Čechů vůči Němcům po druhé světové válce. „Trvám na tom, že to, co jsme dělali po válce, bylo pochybné a bylo to prostě porušení lidských práv,“ ujistil prezidentský kandidát. Odmítl však, aby dnes byli trestáni současní majitelé či uživatelé majetku v Sudetech.

Další dotaz na oba kandidáty byl, zda je jejich protikandidát v průběhu kampaně něčím naštval. Zeman připustil, že jej Schwarzenberg skutečně naštval. „Já jsem se včera omluvil za selhání svého týmu, který si spletl nějaký rakouský zámek. Ale Vy jste vlastními ústy prohlásil, že součástí kartelu Zeman- Klaus byla i nedávná amnestie, kterou jsem přitom já odsoudil,“ zaútočil vítěz prvního kola voleb. „Já jsem jenom řekl, že na té amnestii vydělali i lidé s Vaší vládou spojení,“ vysvětloval Schwarzenberg. Pak dodal, že jej Zeman nenaštval, neboť jeho je prý naštvat velmi těžké. Přesto ale přidal i on omluvu za svá slova.

Pane Švancnberku. Ne ne, po "šva" je "r"...

Další dotaz směřoval na ministra zahraničí, kterého se občan ze Žižkova ptal, zda může nastat situace, při které by přestal podporovat tuto vládu „Může, ale ještě nenastal,“ odpověděl lakonicky kníže.

Při pokládání tohoto dotazu byl divák v divadle Minor příznivci Karla Schwarzenberga okřiknut, že nepřesně vyslovuje jeho příjmení. Tato připomínka se v průběhu debaty objevila ještě několikrát. Občan ze Žižkova však spory o výslovnost utnul alternativním oslovením „takže pane kníže…“

 Další z diváků se zeptal Miloše Zemana na nejasnosti ve financování jeho kampaně. „Kdo umí, vyjedná si slevy. Kdo neumí, platí dráž,“ prozradil kandidát. Karel Schwarzenberg si neodpustil glosu „Jsem pln obdivu“. Na to zareagoval Miloš Zeman nabídkou poradenství: „Když nám pan Bakala pošle za expertizu dva miliony, rádi Vám poradíme,“ rýpl si nenápadně do Schwarzenbergova sponzora.

Zeman se následně přihlásil ke svému novinovému výroku, že je velmi pochybné, komu ministr Schwarzenberg vlastně slouží. Když byl vyzván, aby jej upřesnil, uvedl: „Doporučil bych přečíst si nadšené reakce v německých a rakouských novinách.“

Už nechci pana ministra trápit, smířil se Zeman

Jednoznačně se podle něj vyjádřily skupiny odbojářů, které výrok ministra zahraničí ostře odsoudily. Podle něj však byl tento výrok ministra zahraničí dostatečně probrán. „Já už ho nechci trápit,“ dodal Zeman. Zopakoval však, že si ministra zahraničí kvůli tomuto výroku přestal vážit. „To je mi líto, ale není to pro mě příliš důležité,“ reagoval Schwarzenberg.

Další tazatel se Schwarzenberga ptal, „Lex Schwarzenberg se týkal pouze větve mého strýce. Můj otec byl vyvlastněn v rámci druhé pozemkové reformy až v roce 1948, takže já jsem restituoval jako každý jiný,“ vysvětlil Schwarzenberg.

Poslední dotaz směřoval na oba kandidáty a tazatel se ptal, jak by oba kandidáti pomohli malým stranám, které dnes mají těžké se dostat do parlamentu. „Prezident v tom nemá nejmenší pravomoc, ale já bych udělal toto: Pro sněmovnu bych udělal systém, jaký je v Senátu. V tom případě bychom měli jasné většiny,“ odpověděl Schwarzenberg. Miloš Zeman následně poznamenal, že tento návrh by malým stranám příliš nepomohl. Sám navrhl stejný princip, jaký se uplatňuje u komunálních voleb. Volič by si podle něj mohl vybírat z kandidátů všech stran.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …