Naštvaní lékaři, spojte se. Bílé plaště z ČR i okolí jdou do protestu

29.10.2012 14:53

Lékaři z nemocnic ze zemí visegrádské čtyřky, tedy Česka, Polska, Slovenska a Maďarska, chystají na 20. listopadu symbolický protest, chtějí až trojnásobek průměrného platu a zvýšení plateb pojišťoven. Novinářům to v pondělí řekli zástupci Lékařského odborového klubu Svazu českých lékařů (LOK-SČL). Zároveň předali ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) otevřený dopis, protože nesouhlasí s jeho reformou zdravotnictví.

Naštvaní lékaři, spojte se. Bílé plaště z ČR i okolí jdou do protestu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odborář Martin Engel

Protest začne pět minut po dvanácté hodině v nemocnicích všech čtyř zemí. Má trvat asi půl hodiny a symbolickým motivem bude bílý plášť.

Poslední varování, slibují doktoři

Akce má být posledním varováním pro vlády zemí V4. Odboráři do budoucna nevyloučili ani společné podání výpovědí.

"První společná akce lékařů zemí V4 nijak nenaruší provoz nemocnic. Půjde spíše o symbolický protest, jímž chtějí lékaři upozornit na skutečnost, že se zdravotnictví jednotlivých zemí ubírají směrem, který jde zcela proti potřebám pacientů a který snižuje dostupnost i kvalitu lékařské péče," řekl předseda LOK-SČL Martin Engel.

Platy stouply jen ve státních nemocnicích o 6,25 procent

"Chci varovat vládu a ostatní subjekty před tím, aby tuto formu bagatelizovali. Visegrádská čtyřka reprezentuje velikost zhruba jako Francie, čili není to žádný bezvýznamný segment. Pokud by se zdravotníci těchto zemí dohodli na společném protestu, tak si myslím, že by to byl velký problém," míní Engel podle ČT 24.

Lékaři požadují odměňování zdravotníků v rozsahu 1,5 až trojnásobku průměrného platu v zemi. V ČR je v nemocnicích 43.700 lékařských úvazků. Lékaři ve státních nemocnicích mají 57.687 korun měsíčně, v nemocnicích, které nemají tarify dané vládou, 55.514 korun. Průměrná měsíční mzda v ČR byla loni 24.436 korun, příjmy lékařů se tak blížily jejímu 2,5násobku. V nemocnicích ČR měly letos stoupnout platy o deset procent, stouply o 6,25 procenta, a to jen ve státních nemocnicích. V krajích se lékaři a sestry více peněz nedočkali.

Ministerstvo převádí všechny praktické pravomoci na pojišťovny, vadí odborářům

Dalším problémem jsou podle odborářů platby pojišťoven nemocnicím za jednotlivé úkony, které neodpovídají reálné hodnotě. "Ministerstvo zdravotnictví postupně rezignuje na svou úlohu a veškeré praktické pravomoci přesunuje na pojišťovny. V praxi to znamená, že si pojišťovny budou samy určovat, jaké úkony budou z veřejného pojištění hradit a kolik za ně budou nemocnicím platit," obává se místopředseda LOK-SČL Miloš Voleman. "Postupně se bude víc a víc omezovat péče hrazená z pojištění a pro určité skupiny obyvatel se stane i základní zdravotní péče nedostupnou," dodal.

Protest by mohl podle odborářů překonat loňskou akci „Děkujeme, odcházíme“, v níž dala výpověď čtvrtina lékařů z nemocnic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…