Naštvaní ódéesáci: Problémy s Markétou. Tohle jedna „diskuse do hloubky“ nespraví, obává se komentátor

12.01.2021 20:13

Komentátor Petr Holec upozorňuje na trhliny nové trojkoalice SPOLU, které vyvstaly v souvislosti s volbou šéfky TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou do čela pražské kandidátky. Pražská ODS za to měla chtít pomoc při „odstranění“ primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Tato krize sice nakonec byla zažehnána, ale podle Holce bude Pekarová Adamová působit ODS ještě mnoho dalších starostí. „Šéfka TOP 09 se jim ale už brzy určitě vrátí,“ predikuje Holec.

Naštvaní ódéesáci: Problémy s Markétou. Tohle jedna „diskuse do hloubky“ nespraví, obává se  komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Holec ve svém komentáři na serveru Info.cz varuje, že trojkoalice SPOLU bude mít v budoucnu jistě mnoho dalších neshod a trhlin. „Po daňovém balíčku hasí trojkoalice SPOLU další spor. Pražská ODS totiž za to, že společnou volební lídryní v metropoli bude šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, údajně žádala po TOP 09 hlavu pirátského primátora Zdeňka Hřiba. Aspoň tak o tom Pekarová mluvila. Nakonec z toho žádné drama není – strany se včera dohodly, že Hřiba není třeba ‚popravit‘ a že si to ještě vysvětlí. Šéfka TOP 09 se jim ale už brzy určitě vrátí,“ prorokuje Holec.

Právě v Praze se podle něj budou nejvíce ukazovat slabiny nové trojkoalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. „Začněme šéfkou TOP 09. Tu v ODS celkem správně vidí jako reprezentantku politicky korektní progresivní levice, která miluje všechno, proti čemu ODS stále více bojuje. Problém je, že Pekarovou Adamovou dělá lídryní pražské kandidátky obecná dohoda šéfů ODS, TOP 09 a lidovců,“ začíná svou myšlenku Holec.

„Jenže pro ODS je Praha tradiční baštou i symbolickou kořistí, kterou si prostě nechce nechat ujít. Navíc tu vyhrála poslední komunální volby a lepší výsledek než TOP 09 tu udělala i v posledních sněmovních volbách. A co hůř: právě Praha, která je nyní bitá i v současném vedení strany, si nejvíc stěžuje na to, že trojkoalice SPOLU vznikla spíš u hradčanské sochy Masaryka než dohodou s ní a dalšími místními buňkami. Případně v hospodě u piva, jestli si ještě pamatujete společnou pivní fotku tří rozesmátých lídrů,“ pokračuje Holec s tím, že Praha nejhlasitěji říká to, co si myslí i ostatní komunální buňky ODS.

„Že vlastně nejde o nic moc jiného než snahu dostat šéfku TOP 09 a její kolegy ještě jednou do Sněmovny. A že se trojkoalice SPOLU po volbách zase rozejde, což její celostátní tváře důsledně odmítají,“ dodává Holec.

Pražská ODS se navíc podle Holce začala chovat koaličně i proto, že stejnou taktiku pomalu volí i pražská buňka STAN. Ta se prý čím dál víc odpoutává z magistrátních Spojených sil pro Prahu a místo lidovců a TOP 09 směřuje právě k Pirátům, se kterými si Starostové dohodli koalici do příštích parlamentních voleb.

„Koaličně se proto začala na magistrátu chovat i pražská ODS a po TOP 09 chtěla – jak se v podstatě nechala slyšet Pekarová – Hřibovu hlavu, aby v rámci nového partajního šikování dostala kromě šéfky TOP 09 v čele své volební kandidátky i něco jiného. Něco za něco, platí totiž v politice. Na Hřibovu popravu i případnou další magistrátní spolupráci s trojkoaličními partnery proto nabídla hlasy svých zastupitelů. Nic z toho ale zatím není,“ upozorňuje Holec.

Navíc má pražská ODS s lidovci a topkou nevyřízené účty z posledních komunálních voleb. „ODS v Praze sice opět vyhrála poslední místní volby, TOP 09 i lidovci ji ale v rámci Spojených sil rádi obešli a udělali magistrátní koalici s Piráty a Prahou sobě. A nic v politice nebolí tak jako staré rány,“ tvrdí Holec.

„Dohodli jsme se, že se vypravím na jednání s ODS a vše prodiskutujeme víc do hloubky,“ prohlásila Pekarová Adamová.

„Ano, bude to ještě hodně hluboká diskuse. A jedna cesta určitě nebude stačit,“ dodává ironicky Holec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…