Naštvanost lidí přesáhla kritickou mez, varuje politolog. A to ještě vláda žádnou reformu neudělala

24.04.2023 19:51 | Komentář

Naštvanost lidí přesáhla kritickou mez, upozornil politolog Lukáš Valeš v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Vláda má před sebou podle jeho slov těžký úkol. Hovořil mimo jiné i o možné přestavbě politického systému a vzniku nových koalic.

Naštvanost lidí přesáhla kritickou mez, varuje politolog. A to ještě vláda žádnou reformu neudělala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest proti vládě na Malostranském náměstí

Podle politologa Valeše vláda dostala špatné hodnocení ještě před tím, než došlo k razantním opatřením, která budou sociálně mnohem více bolet. Společnost je podle jeho slov krajně nespokojená s neschopností vlády řešit aktuální věci. „Je vidět, že lidé jsou ochotni častěji zaplňovat ulice,“ poznamenal Valeš. 

Hnutí PRO Jindřicha Rajchla, který pořádá demonstrace na Václavském náměstí s vyjádřením nespokojenosti vůči vládě, může podle Valeše vzít část voličů ANO a SPD. „Velkou část voličů Rajchlova PRO mohou být lidé, kteří k volbám nepřišli, protože pro ně ANO a SPD bylo slabým čajíčkem,“ řekl Valeš, že stejně jako je koalice SPOLU, mohl by vzniknout subjekt spolupracujících národně orientovaných stran.

„Bylo by tam hnutí PRO, SPD a pravděpodobně ještě Trikolora,“ sdělil Valeš, že tyto strany mohou spojit své síly.

Vláda Petra Fialy (ODS) dostala nyní od obyvatel Česka nejhorší hodnocení od kabinetu Petra Nečase (ODS) v roce 2013. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM), prováděném letos od konce ledna do 20. března. Většina lidí je nespokojena s programem, činností i složením vlády a také s osobou předsedy kabinetu a tím, jak vláda komunikuje s veřejností.

Negativní hodnocení Fialovy vlády výrazně převažují nad pozitivními. Se složením vlády je například spokojeno pouze 24 procent účastníků průzkumu, kdežto nespokojeno je 71 procent. Premiéra hodnotí negativně 64 procent lidí a pozitivně 32 procent. S činností vlády vyjadřuje nespokojenost 69 procent Čechů a spokojenost jen 27 procent. Komunikaci kabinetu s veřejností hodnotí negativně 66 procent dotázaných a pozitivně 30 procent. Nejmenší rozdíl mezi podíly kladných a záporných hodnocení je u programu vlády, se kterým je spokojeno 30 procent Čechů a nespokojeno 59 procent.

Současný kabinet řeší od loňska zdražování energií či potravin a další dopady ruského útoku na Ukrajinu, který začal loni v únoru. V posledních měsících se opakovaně konají demonstrace lidí proti Fialově vládě. Při protestu v neděli demonstrovaly tisíce lidí na Václavském náměstí. Řečníci volali po demisi vlády nebo po konání stávek. Při demonstraci v březnu se část protestujících pokusila vtrhnout do budovy Národního muzea a sejmout z ní ukrajinskou vlajku. Loni v září se při akci Česká republika na 1. místě, kde lidé také vyzývali vládu k demisi, sešlo podle policie asi 70 000 demonstrantů. Organizátoři kritizovali vysoké ceny energií a prozápadní kurz vlády.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…