Naštvaný ministr zdravotnictví po show Jílkové opanoval i bulvár. Podívejte se

27.06.2014 7:55

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) v posledních dnech rozhodně nezahálí. V médiích se vyjadřoval hned k několika tématům. V pořadu České televize Máte slovo diskutoval na téma nezodpovědných léčitelů, během rozhovoru v rádiu se dopálil kvůli pražské záchranné službě. Pro deník Blesk zase stihnul okomentovat „neúnosně" nízké ceny vod pro výrobce minerálek.

Naštvaný ministr zdravotnictví po show Jílkové opanoval i bulvár. Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Šéf resortu zdravotnictví Svatopluk Němeček se ve čtvrtek objevil coby host pořadu České televize a moderátorky Michaely Jílkové Máte slovo. Diskutovalo se na téma případu muže, který předčasně zemřel na rakovinu, protože se svěřil do péče šarlatánů. Ministr proto volá po legislativě, která by pro léčitele stanovila jasná pravidla.

„Pro mě je to na úrovni vraždy. Pokud někdo odradí člověka od léčby, která mu může zachránit život, tak jde o vraždu," řekl jasně ministr Němeček.

K vystoupení ministra Němečka v pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou ZDE

Ještě předtím se zase dopálil v rádiu kvůli případu pražské záchranky, která v úterý prý „jako horký brambor" vozila pacienta s nemocným srdcem od jedné nemocnice ke druhé. O věci informoval například deník Blesk.

„Vše začalo, když si v úterý večer zavolal záchranku Michal R. (30) z Prahy, kterému se udělalo nevolno. Záchranáři diagnostikovali srdeční arytmii a vyrazili do nejbližší Nemocnice Na Bulovce. Odtud museli kvůli nedostatku lůžek do nemocnice na Vinohradech. Před šťastným koncem s ním však prý záchranáři dvě hodiny brázdili Prahu," popsal případ deník v pátečním vydání.

Jak je možné, že se pacient, který potřebuje ošetřit v co nejkratším čase, nedostane do nemocnice? A co s tím hodlá resort udělat? Na tyto otázky odpovídal Němeček coby host pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu. Nebral si přitom servítky a rozčílil se. Budou prý padat hlavy.

Je nutné postavit se problému čelem

Ministr hovořil nejdříve rozvážně. „Situace zdaleka není tak špatná. Informace médií, že pacient byl dvě hodiny vožen po Praze, není pravdivá. Přivolaná záchranná služba se do půl hodiny dostala s pacientem do Nemocnice Na Homolce a v okamžiku, kdy se ukázalo, že potřebuje ještě odbornější péči, byl po domluvě převezen do vinohradské nemocnice," popsal příběh ministr. Nepravdivá informace prý vzešla od tiskové mluvčí pražské záchranné služby.

Odpovědnost podle Němečka padá na vedení pražského magistrátu. Jestli ale speciálně ustavená vyšetřovací komise zjistí, že pochybil ředitel nemocnice, „budou padat hlavy". „Hlavní město Praha by se mělo čelem postavit k tomu, že je zčásti zodpovědné za zdravotnické služby na svém území,“ uvedl Němeček.

Výrobcům minerálek se prý zvýši poplatky za vodu

V pátečním vydání deníku Blesk zase vyhrožuje výrobcům zdražením vody. Situaci, na kterou deník upozornil, kdy domácnosti platí za vodné průměrně 40 korun za 1000 litrů, zatímco výrobci minerálek za stejné množství kvalitní tekutiny dávají státu jen tři koruny, označil ministr za neúnosnou. A hodlá ji prý změnit.

„Už na první pohled je ten nepoměr mezi tříkorunovým poplatkem, který se navíc nějakých 12 let nezvyšoval ani o inflaci, a tím, co platí občané za stejné množství vody z kohoutku, zarážející," prohlásil Němeček. Nyní prý čeká na výsledek analýzy, který by měl být hotov do dvou měsíců.

Šéf resortu vyjádřil také přesvědčení, že podobných pozapomenutých vyhlášek existuje několik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…