Poslanec SPD, kterému nadávají, že kšeftuje s chudobou: Prodělávám kvůli tomu 30 tisíc. To je nějaká zlodějna? Ať si to jde dělat někdo jiný

26.05.2018 18:08

Z PROFILŮ Poslanec hnutí SPD Tomia Okamury Lubomír Volný usedl k počítači a odpověděl na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Mimo jiné vyložil svůj vztah k EU a konstatoval, že žijeme „v politicky zkorumpované době“. Tato slova použil v souvislosti se Zdeňkem Bakalou.

Poslanec SPD, kterému nadávají, že kšeftuje s chudobou: Prodělávám kvůli tomu 30 tisíc. To je nějaká zlodějna? Ať si to jde dělat někdo jiný
Foto: Archiv poslance Volného
Popisek: Poslanec Lubomír Volný s Tomio Okamurou a Jarkem Nohavicou

Lubomír Volný by byl rád, kdyby se současná EU proměnila ve společenství nezávislých států, které by spolu ekonomicky spolupracovaly, ale jinak si svou politiku určovaly samy. Může se stát, že některé státy nebudou chtít být členy této unie, ale Volný v tom nevidí problém. Půjde o svobodné rozhodnutí těchto států. Česko a případného člena této unie to podle Volného neoslabí.

„Je to projekt politických stran a hnutí, které si uvědomují výhody společného trhu a volného pohybu a zároveň nebezpečí politického a byrokratického monstra, ve které se změnila EU po ratifikaci Lisabonské smlouvy. Pokud jiné státy nebudou chtít, tak v ní logicky nebudou. Prozatím, pokud uvažujeme historicky, jsme většinou ‚nebyli sami‘, ale byli jsme zrazeni svými ‚spojenci‘. Přesný vývoj jakékoliv historické události nešel, nejde a ani nepůjde přesně predikovat. Nikdo z nás, původních naivistických eurooptimistů, přece v roce 1992 netušil, jaká katastrofa se pro Evropu chystá a že nebude zase až tak dlouho trvat, až odejde z EU první z jejich páteřních ekonomik,“ napsal Volný.

Jedna ze čtenářek položila poslanci za Moravskoslezský kraj dotaz spojený se Zdeňkem Bakalou a s cenzurou. Zeptala se zákonodárce, zda nepustí ze zřetele kauzu údajně cenzurovaných e-mailů na serveru Centrum.cz, který patří právě Bakalovi.

„Můžete mi prosím vysvětlit, jak je možné, že byly hromadně z neznámých důvodů blokovány stovky či tisíce e-mailů? Vám to přijde v pořádku? A nemá náhodu Bakala něco společného s topkou? Opravdu to dotáhnete do konce a prošetříte? Vždyť to jsou praktiky jako za minulého režimu. A také by mě zajímalo, proč na schůzi výboru, která byla údajně veřejná, nebyl vpuštěn novinář Parlamentních listů, ale jiní ano? To je podle vás fér? Proč by se ‚obvinění‘ nemohl vyjádřit a bránit?“ zeptala se volička s odkazem na článek serveru ParlamentníListy.cz, v němž je řečeno, že poslanci už blokaci tzv. nevhodných webů řešili, ale novinář ParlamentníchListů.cz nebyl vpuštěn.

Podle Volného jednání Bakalova serveru rozhodně není v pořádku. „Uděláme vše, co v této politicky zkorumpované době půjde, aby se tento útok proti svobodě slova vyšetřil,“ přislíbil zákonodárce.

V další odpovědi zdůraznil, že předseda SPD Tomio Okamura nelhal o táboře v Letech za druhé světové války, když ho označoval za pracovní tábor. Stačí se prý podívat na to, co říkají historici. Důrazně také odmítl myšlenku, že by docházelo k tunelování SPD, jak v souvislosti s volební kampaní naznačovala některá média.

„Důkazní břemeno je jednoznačně na lidech, kteří popírají jasný názor našich historiků. Zjistěte si jej. Pokud nebudete sám hledat názory oponentů, budete vždy lacinou kořistí,“ napsal doslova.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Nakonec přidal pár slov i ke kauze „obchodu s chudobou, v níž je Volný často zmiňován. Volný vlastní v Moravskoslezském kraji domy, ve kterých žijí sociálně slabší spoluobčané a na bydlení čerpají příspěvky od státu. Volný však odmítl, že by obchodoval s chudobou. Spíš se vidí jako dobrodinec.

„Od svých 18 let přispívám poctivě do našeho systému veřejných financí, sociálního i zdravotního pojištění. Pokud mám zákonný nárok ze kterékoliv položky, do které 26 let poctivě přispívám, naopak čerpat, kdo jsou ti, kteří by mi v tom chtěli bránit? Jsem vysokoškolsky aprobovaný pedagog a jednou z mnoha ‚výhod‘ této profese je to, že učitelé jsou z VŠ profesí patrně nejčastějšími nedobrovolnými ‚klienty‘ ÚP, neboť ne úplně každé prázdniny vám váš zaměstnavatel zaplatí. Za mě bylo obvyklé trávit ‚dovolenou‘ na ÚP s již podepsanou smlouvou od 1. 9. Sluší se dodat, že také rušení škol bylo dlouhodobě poměrně oblíbenou aktivitou naší politické reprezentace. Výnosem mého neplánovaného ‚podnikání‘ je již douhodobě mínus 30 000 Kč měsíčně :) Pokud toto někdo chce označovat jako ‚obchod s chudobou‘, tak ano, ale s vlastní :) Osobně se považuji za nedobrovolného charitativního filantropa a s velkou radostí bych tuto činnost přenechal někomu, kdo na ni inkasuje ročně miliardy korun ve formě dotací,“ zdůraznil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…