Naštve Zeman nepřátele? Zítra dostane podklady

18.12.2022 19:32 | Ze sítí

Prezident Miloš Zeman byl dnes nejprve hostem předtočeného pořadu Partie na CNN Prima NEWS, aby večer ještě rezonující témata více rozebral v živém vysílání Prezidentského Pressklubu na Frekvenci 1.

Naštve Zeman nepřátele? Zítra dostane podklady
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Prezident Miloš Zeman exkluzivním hostem pořadu Partie.

„Divil bych se, kdyby nás teď někdo poslouchal. Kvůli vám jsem teď odešel od televize, ale nevím, jestli odejdou posluchači,“ sdělil prezident Miloš Zeman. Rozhovor s ním byl vysílán živě z Lán na Frekvenci 1. V danou dobu byla přestávka v napínavém finálovém duelu MS mezi Argentinou a Francií. V penaltovém rozstřelu, který se konal již po vlastním rozhovoru, nakonec zvítězila Argentina pod vedením Lionela Messiho. Ale to jen tak na okraj.

Tématem Zemanova rozhovoru s moderátorem Lubošem Procházkou bylo například jmenování nového předsedy Ústavního soudu. Již v poledne ve vysílání CNN Prima NEWS zaznělo, že Zeman čeká na expertizu. „Již jsem řekl, že zítra, v pondělí, dostanu ještě poslední právní expertizu. Položil jsem otázku třem vedoucím představitelům české justice, zda prezident republiky má právo jmenovat předsedu Ústavního soudu k termínu, který přesahuje termín ukončení prezidentského volebního období. Odpověď ve třech případech ze tří byla ano,“ řekl předtím televizi CNN Prima NEWS. Přesto si nechal udělat právní analýzu od člověka, kterého označil jako „legendu českého práva“. Její výsledek má obdržet právě v pondělí. Teprve potom se definitivně rozhodne. Jména uvedených právních kapacit uvést nechtěl. Zdůvodnil to tím, že by se mohly ocitnout pod tlakem na změnu postoje a "mediálním lynčem“. Všechna čtyři jména je ochoten uvést až při případném jmenování nového předsedy. Pro Frekvenci 1 nyní uvedl, že „zatím předpokládám, že se rozhodnu, že onoho předsedu Ústavního soudu jmenuji“.

Řeč byla také o státním rozpočtu, který Zeman podepsal se schodkem 295 miliard. „Váhal jsem s podpisem,“ přiznal Zeman.

Na závěrečnou zahraniční cestu v prezidentském úřadě chce Zeman jet na Slovensko. Na Frekvenci 1 řekl, že rozloučení by se mělo konat v Tatrách. Se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou se předtím setká ještě dvakrát při oslavách vzniku republik. První akce se koná na Nový rok v Bratislavě, v Praze se podobné připomenutí uskuteční v polovině ledna. Zeman řekl, že Čaputová na akci přijala pozvání.

„I když jsem těžce nesl rozdělení Československa a myslím si, že minimálně mělo proběhnout cestou referenda, tak mě alespoň trochu utěšuje, že obě země jsou součástí EU. Jsme přátelé, nemáme mezi sebou žádné větší konflikty,“ poznamenal také ke vztahu obou zemí Zeman.

A hovořilo se i o jeho zdravotním stavu, kdy již v poledne v pořadu pro CNN Prima NEWS zaznělo, že mu byla vyndána žaludeční sonda. V rámci stravy podle svých slov pro Frekvenci 1 nemá žádné omezení, musí pouze jíst výživový pudink.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…