Navalnyj byl zadržen po příletu do Mosky. A strhla se mela. Petříček chce jednat o nových sankcích

17.01.2021 22:58

Po příletu do Moskvy ruské úřady zadržely tamního opozičního lídra Alexeje Navalného. Politika, který se několik měsíců zotavoval z otravy látkou ze skupiny novičok, ruská policie zadržela na moskevském letišti Šeremeťjevo přímo na pasové kontrole poté, co bylo letadlo s ním odkloněno z původní cílové destinace, kterou bylo letiště Vnukovo. Evropští lídři volají po jeho okamžitém propuštění. Ozval se i šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) a uveřejnil, že se chystá navrhnout diskusi o možných nových sankcích vůči Rusku. „Rusko je nejtrapnější velmoc ever,“ hřímá prounijní aktivista Tomasz Peszynski.

Navalnyj byl zadržen po příletu do Mosky. A strhla se mela. Petříček chce jednat o nových sankcích
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: Alexej Navalnyj

Anketa

Kdo ze zpěváků anebo zpěvaček má vliv na Vaše postoje?

hlasovalo: 3939 lidí
Navalnyj se do Ruska vydal po několikaměsíčním pobytu v Německu, kde se zotavoval z otravy nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Tou měl být otráven v srpnu před letem ze sibiřského Tomsku do Moskvy. Navalnyj za letu zkolaboval a po nouzovém přistání v Omsku jej z tamní nemocnice v bezvědomí převezli na na berlínskou kliniku Charité. Že šlo o novičok, potvrdila německá vláda.

Že Navalnému hrozí zatčení po návratu do Ruska, již předem varovala ruská vězeňská služba (FSIN) ve čtvrtek. Jako důvod zatčení ruské úřady uvádějí jeho nepřítomnost na kontrole v Moskvě, na níž se měl dostavit v rámci svého podmíněného trestu za zpronevěru, který si odpykává. Podle jednoho z jeho právních obhájců mu může hrozit až 3,5 roku vězení.

Letadlo společnosti Pobeda s Navalným na palubě mělo původně přistát na moskevském letišti Vnukovo. Přišlo i 300 jeho příznivců včetně Navalného spolupracovníků, policie jich několik zatkla.

Nakonec byl ovšem let z Berlína do Moskvy odkloněn na letiště Šeremeťjevo a Navalného zde ruské úřady zadrželi hned při průchodu pasovou kontrolou.

Mnoho evropských politiků zatčení ruského opozičního lídra zkritizovalo a žádají jeho okamžité propuštění. K tomu již vyzval předseda Evropské rady Charles Michel či šéfové diplomacií jednotlivých unijních států.

Za Česko se proti zadržení Navalného postavil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). „Zadržení Navalného je politicky motivováno. Byl zatčen za své názory, nikoli za to, co je mu formálně kladeno za vinu. Ruský režim tím porušuje mezinárodní smlouvy o lidských právech. Budu chtít, abychom se tomu věnovali na nejbližším unijním jednání rady ministrů zahraničí (FAC),“ avizoval. Doplnil, že ruský politik má jeho podporu a že se chystá navrhnout diskusi o možných sankcích.

Vyjádřil se i prounijní aktivista Tomasz Peszynski. „Putin se Navalného bojí tak strašně, že let byl přesměrován na jiné letiště, aby ho tam nemohli vítat lidi. Ruský režim je slabý,“ komentoval.

Připojil pak názor, že je Rusko „nejtrapnější velmoc ever“. „Atomový bomby, ale bojej se jednoho chlápka... hanba,“ spustil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…