Navalnyj zemřel. Putin informován, hlásí Kreml

16.02.2024 14:54 | Monitoring

V pátek ve věku 47 let zemřel v trestanecké kolonii na Sibiři ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj. Podle vězeňské služby zemřel poté, co zkolaboval a ztratil vědomí kvůli krevní sraženině. Přivolaný lékař prý již Navalnému nemohl pomoci. Prezident Vladimir Putin byl podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova informován.

Navalnyj zemřel. Putin informován, hlásí Kreml
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vyjádření podpory Alexeji Navalnému a nesouhlasu s jeho zadržením. Protest byl namířen také proti současnému prezidentovi Ruska Vladimiru Putinovi

Navalnyj si odpykával dlouhý trest odnětí svobody v trestanecké kolonii severně od polárního kruhu, kde v pátek podle informací agentury Reuters zemřel po ztrátě vědomí. Federální vězeňská služba Jamalo-něneckého autonomního okruhu ve svém prohlášení uvedla, že se Navalnyj po vycházce „necítil dobře“ a ztratil vědomí.

„Okamžitě se dostavil zdravotnický personál ústavu a byl přivolán tým záchranné služby,“ uvedla vězeňská služba. „Byla provedena všechna nezbytná resuscitační opatření, která nepřinesla pozitivní výsledky. Lékaři záchranné služby konstatovali smrt odsouzeného,“ dodala vězeňská služba s tím, že konkrétní příčiny smrti se zjišťují, ale mělo by jít o krevní sraženinu.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45987 lidí
Ruský prezident Vladimir Putin, který se za měsíc bude ucházet o páté prezidentské funkční období, prý již byl o smrti opozičního vůdce zpraven. „Putin byl o Navalného smrti informován,“ uvedl stručně mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Navalnyj byl zdaleka nejznámější ruský opoziční vůdce, proslavil se před více než deseti lety tím, že pranýřoval elitní třídu kolem prezidenta Vladimira Putina a vyslovoval obvinění z korupce obrovského rozsahu. V průběhu let byl mnohokrát odsouzen za údajnou zpronevěru, pořádání demonstrací nebo narušování veřejného pořádku.

Navalnyj si vysloužil obdiv nesourodé ruské opozice také za to, že se v roce 2021 dobrovolně vrátil do Ruska z Německa, kde se léčil z pokusu o otravu nervově paralytickou látkou. Navalnyj tehdy uvedl, že byl otráven na Sibiři v srpnu 2020. Kreml popřel, že by se ho pokusil zabít, a uvedl, že neexistují důkazy, že byl otráven. Po návratu do Ruska byl Navalnyj odsouzen mimo jiné za zpronevěru, nepovolené opuštění země nebo pohrdání soudem a extremismus.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak jo, to se stává. A co jako ? Kvůli krevní sraženině umírá spousta lidí lidí, říká se tomu mrtvice., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 16.02.2024 16:24:02

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…