Návrat k normálu možná v září, ohlásili ministři

13.05.2021 21:10

Česko se zřejmě pomalu a jistě blíží k návratu do normálního života. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová odhaduje, že bychom kolektivní imunity proti koronaviru mohli dosáhnout v září. S tím by mohl přijít konec většiny vládních opatření. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl, že by zřejmě přetrvalo pouze omezení vnitřních sálů na 80 procent, píší Novinky.

Návrat k normálu možná v září, ohlásili ministři
Foto: archiv KHS
Popisek: Pavla Svrčinová ještě jako ředitelka krajské hygieny v Ostravě

V září by mělo být podle hlavní hygieničky v Česku naočkováno minimálně 60 procent lidí, možná až 70 procent, což na kolektivní imunitu bude stačit.

„Září je náš cíl. Máme tam stanovený ale i další limit, což je pod 25 onemocnění za posledních čtrnáct dní na sto tisíc obyvatel. To je zhruba dvanáct či třináct nakažených za týden,“ sdělila Svrčinová. Toto číslo je nyní v Česku 82.

Původní zdroj ZDE.

Od 1. září, pokud klesne toto číslo pod 15, nemusejí být žádná omezení. „To, kdy bude normální stav, má tuto konkrétní podobu,“ představil vládní plán ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). V takovém případě by zůstalo pouze omezení vnitřních sálů, které by mohly naplnit kapacitu pouze z 80 procent. 

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…