Návrh KSČM o majetkových přiznáních u vlády asi narazí

12.07.2014 11:56

Opoziční KSČM asi neuspěje u vlády se svým návrhem na zavedení majetkových přiznání. Kabinet podle předběžného stanoviska pro pondělní zasedání uvede, že daňovým únikům je nutné zabránit, předloha komunistických poslanců by k tomu ale nevedla. Bylo by možné ji obcházet a kvůli řadě nedostatků je prakticky nepoužitelná, stojí v dokumentu.

Návrh KSČM o majetkových přiznáních u vlády asi narazí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Lidé by museli podle návrhu přiznat majetek v hodnotě nad deset milionů korun, firmy nad 30 milionů korun. Majetek pořízený z nezdaněných peněz by úřady zdanily sto procenty a podaly by podnět policii. Norma vychází z předchozích předloh KSČM, komunistům se je ale nepodařilo ve sněmovně prosadit.

Kabinet se pozastaví mimo jiné nad stoprocentní daní, podle něj by se ve skutečnosti jednalo o zvláštní formu trestu propadnutí majetku. Částka by prý mohla být vyšší než jeho hodnota v případě prodeje. Vláda navíc poukáže na nárůst administrativní zátěže. Předloha předpokládá, že lidé a firmy by museli přiznávat vedle nemovitostí například vozidla, lodě a letadla, přičemž úřady mohou čerpat údaje z katastru nemovitostí, registru silničních vozidel, leteckého rejstříku a plavebního rejstříku, vypočítává dokument pro vládu.

Bohatší lidé a firmy by museli podle normy podávat přiznání pravidelně. Pokud by předloha platila, poprvé by to bylo příští rok. V případě, že by tak neučinili, hrozila by jim podle návrhu až milionová pokuta. Navrhovaná stoprocentní daň by měla být podle předkladatelů účinnou hrozbou proti legalizaci nezákonně získaných peněz.

O předloze rozhodnou po posouzení vládou zákonodárci. Kabinet se zavázal podat vlastní verzi majetkových přiznání. Projednat by ji měl podle dřívějších informací v září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…