Návrh SPD na omezení poplatků ČT a ČRo vláda možná odmítne

16.11.2019 13:48

Návrh poslanců SPD na rozšíření okruhu lidí osvobozených od úhrady koncesionářských poplatků České televizi (ČT) a Českému rozhlasu (ČRo) by znamenal výrazný propad příjmů těchto veřejnoprávních médií, napsala ČTK.

Návrh SPD na omezení poplatků ČT a ČRo vláda možná odmítne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Zejména s tímto argumentem vláda předlohu před zákonodárci patrně nepodpoří, na pondělní schůzi by se k ní měla podle podkladů postavit záporně.

Poslanci SPD chtějí zrušit koncesionářské poplatky starobním a invalidním důchodcům a samoživitelům, kteří pečují o nezletilé dítě. Od plateb by byla osvobozena také většina lidí a domácnosti s příjmy pod čtyřnásobek životního minima místo nynějšího 2,15násobku.

„Právě těmto skupinám obyvatel by měl stát zlevňovat život, nikoli jim ukládat poplatky, a to s tím, že i tyto skupiny obyvatel mají právo na službu veřejnoprávních médií, a to zdarma,“ uvedli autoři v čele s předsedou SPD Tomiem Okamurou v důvodové zprávě. Osvobodit chtějí také ústavní zařízení, která poskytují péči nemocným a seniorům.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Pokud by byl návrh schválen, příjem České televize z poplatků by podle vládních výpočtů klesl asi o 1,69 miliardy korun ročně, tedy o 30 procent. U Českého rozhlasu by činil výpadek jednu miliardu až 1,4 miliardy korun, což znamená 48 až 67 procent. Propad příjmů by vážně ohrozil plnění úkolů veřejné služby, napsali vládní legislativci.

Předkladatelé ale tvrdí, že navrhované rozšíření okruhu lidí osvobozených od poplatků by příjmy obou veřejnoprávních médií zásadně neovlivnilo. Mohla by je podle nich nahradit úsporami a výrobou kvalitních, dobře prodejných pořadů.

Přijetí záporného stanoviska doporučilo vládě Ministerstvo kultury. Ministerstva financí, spravedlnosti a práce a sociálních věcí se k předloze postavila neutrálně.

Poslanci SPD patří k hlavním kritikům České televize, nedávno nehlasovali pro přijetí výročních zpráv o hospodaření a o činnosti tohoto veřejnoprávního média. Televize se podle nich chová nehospodárně a její zpravodajství je v podstatě politickým názorem. Do budoucna chce SPD usilovat o úplné zrušení koncesionářských poplatků a o financování veřejnoprávní televize ze státního rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…