Návrh povinné maturity z matematiky zůstává. Valachová neustoupila

10.02.2017 14:49

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) trvá na tom, aby povinnou maturitu z matematiky měla většina středních odborných škol. Stejně jako v prosinci předloží vládě návrh se seznamem 104 oborů, nejsou mezi nimi jen umělecké školy a zdravotnické a sociální obory. Když měla návrh vláda na stole v prosinci, neshodla se na jeho přijetí. Například výtky Ministerstva zemědělství trvají dál.

Návrh povinné maturity z matematiky zůstává. Valachová neustoupila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství Kateřina Valachová

V prosinci ministři schválili povinnou maturitu z matematiky pro gymnázia a lycea od školního roku 2020/2021. Neshodli se na tom, kterých odborných škol by se měla od školního roku 2021/2022 nebo 2022/2023 týkat.

Ministryně měla do února předložit nový návrh nařízení vlády zohledňující připomínky ministrů. Už tehdy ale nepředpokládala, že by na návrhu něco zásadního měnila, poněvadž vzešel z debaty v Parlamentu i s odbornými asociacemi. „Obávám se, že nic detailnějšího nevymyslíme,“ řekla Valachováv prosinci.

V návrhu je tak nadále více než stovka odborných oborů. Pokud by bylo zastoupení středoškoláků v jednotlivých oborech stejné jako na jaře 2016, maturovalo by povinně z matematiky po jejím zavedení na odborných školách 91 procent žáků.

V návrhu zůstaly i zemědělské školy, s čímž nesouhlasí Ministerstvo zemědělství. Jeho postoj se od prosince nezměnil. „V případě resortně zaměřených oborů by měl být důraz kladen primárně na vzdělávání v oblasti profilujících odborných předmětů. Domníváme se, že zařazení matematiky jako zkušebního předmětu nebude vytvářet prostor pro zlepšení úrovně znalostí žáků v odborných předmětech. Přitom právě úroveň odborných znalostí absolventů je v současné době nejvíce kritizována ze strany resortních zaměstnavatelů,“ uvedla tisková mluvčí ministerstva Markéta Ježková.

Matematika bývá předmětem, ze kterého propadá nejvíce maturantů. O zavedení povinné maturity měli zájem zaměstnavatelé reprezentovaní Svazem průmyslu a dopravy. Bývalý ministr Marcel Chládek (ČSSD) ji chtěl spustit už v roce 2019, ale Valachová to odložila. Studenti středních škol, kde bude zavedena, budou povinně maturovat ze tří předmětů. Vedle českého jazyka a matematiky to bude cizí jazyk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…