Navýšení minimální mzdy? Doplatí na to nejchudší, varuje Pavel Sehnal

18.06.2021 13:45

Minimální mzda do moderní společnosti nepatří, zatíží podnikatele a v konečném důsledku to odnesou právě ti nejméně vydělávající občané. Říká to předseda Aliance pro budoucnost Pavel Sehnal.

Navýšení minimální mzdy? Doplatí na to nejchudší, varuje Pavel Sehnal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Sehnal

Vláda mluví o dalším navyšování minimální mzdy a podle Pavla Sehnala se evidentně chystá na další předvolební dárky pro voliče. Jenže podle něho ani minimální mzda reálně nepomůže.

“Jsem pravicový člověk a vnímám, že pro dnešní moderní společnost je to nepotřebná veličina. Minimální mzda je stejně nástroj, který může být jakoukoli formou obcházen. Opět jde o další regulaci a snahy vládnoucí skupiny o vlichocení se do pozornosti chudších obyvatel s tím, že na ně myslí a zlepšují jim podmínky pro práci tím, že stanoví výši minimální mzdy,” je přesvědčen předseda Aliance pro budoucnost.

Anketa

Vadí vám, že se Jaromír Jágr nechce nechat naočkovat proti covidu-19, protože prý má dostatek protilátek?

5%
88%
hlasovalo: 13337 lidí

Současná praxe je prý úplně jiná. “Pokud firma daného člověka nepotřebuje, prostě ho propustí. Mnohem zásadnější by bylo pohlížet na celou problematiku z pohledu toho, jak zaměstnat a jaký druh práce dát lidem pohybujícím se na hranici dnešní minimální mzdy,” uvažuje.

“Uvědomme si, že moderní společnost se odcizuje manuální práci. Přichází elektronizace a další prvky vedoucí k tomu, že na jedné straně máme lidi, který styl práce na počítačích vyhovuje a na druhé straně jsou lidé, co by rádi pracovali rukama, ale počet pracovních příležitostí se jim zmenšuje,” varuje Sehnal.

Na příkladu hlavního města je to podle něho vidět nejvíce. “Podíváme-li se na to prizmatem Prahy, tak zde býval tu silný průmysl. Valtrovka, ČKD a spousta dalších továren, kde lidé našli manuální práci. V současné době to nahradily buď komplexy bytové nebo kancelářské. Možnost v Praze pracovat rukama se zmenšila možná až padesátinásobně. Poslední ostrůvky jsou třeba v Letňanech, kde v leteckém průmyslu pracuje řádově dva tisíce lidí, ale jinak všechny velké staré fabriky skončily,” konstatuje Pavel Sehnal s tím, že je třeba přemýšlet, jak v budoucnu těmto lidem pomoci s pracovním uplatněním.

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…