Navýšení platů učitelům? To není vše. Kritici se pustili především do vzdělávacího systému

11.09.2017 22:29

Vládní koalice se dnes shodla na tom, že učitelům vzrostou od listopadu platy o 15 procent. O tom, zda jsou peníze jediný problém českého školství, diskutovali v pořadu Události, komentáře ČT24 zakladatel ScioŠkol Ondřej Šteffl, rektor ČVUT Petr Konvalinka a podnikatel ve školství Ondřej Kania (TOP 09).

Navýšení platů učitelům? To není vše. Kritici se pustili především do vzdělávacího systému
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Patnáct procent je strašně málo,“ domnívá se Šteffl. „Kdybychom se měli dostat na úroveň OECD, tak by se musely navýšit platy o víc než 50 %,“ míní. Vysoké školy se navíc dnes nedomohly ničeho. „Myslím si, že to je chyba. Vzdělávací systém potřebuje víc prostředků,“ podotkl rektor Konvalinka. 

„Nyní, konečně, po navýšení platů, se budeme moci zaměřit na update toho celého vzdělávacího systému,“ podotkl mírně optimisticky Kania. Podle něj by však ze současného školského systému byla zklamaná i Marie Terezie. „Jsou potřeba vlastnosti jako kritické myšlení, hodně kreativity, znalost cizích jazyků a na tom by se měl celý školský systém postavit,“ dodal.

Šteffl pak současný systém velmi zkritizoval. Podle něj totiž bere učitelům svobodu. „My ten problém na ScioŠkolách nemáme, neboť svobodu nabízíme. Ale je to úžasná výjimka,“ podotkl Šteffl s tím, že výše platů učitelů je navíc dramatická. 

Souhlas se Štefflem pak vyjádřil i Kania, jenž provozuje dvě střední školy. Šteffl se však obává, že zde není žádná chuť na změnu. „Celá společnost přestala očekávat, že školský systém přinese vzdělávání dítěte.“ Obdobně pesimistický je i Konvalinka. Debata o hlubší reformě podle něj možná není. „Nikdo ji nechce. A myslím si, že ani není reálná. Myslím si, že je nutné jít menšími kroky k nějaké reformě,“ míní Konvalinka. Současné změny vidí mimo jiné v tom, že je před volbami.  

„Pokud se politická reprezentace neprobere po volbách, nastane velké rozevírání nůžek,“ domnívá se Kania. A to především proto, že podle něj mnozí rodiče budou dávat děti na soukromé školy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…