Navzdory příměří se u Mariupolu znovu bojovalo

07.09.2014 6:22

Navzdory příměří na východní Ukrajině, které v pátek uzavřel Kyjev a proruští separatisté, se večer u přístavního města Mariupol u Azovského moře strhla přestřelka i s nasazením těžkých zbraní. Oznámila to ukrajinská a ruská média. Z odpovědnosti se vzájemně obviňují obě strany. O silných explozích u města informovala i agentura AFP.

Navzdory příměří se u Mariupolu znovu bojovalo
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Na východ od města byly podle zpravodaje AFP slyšet silné výbuchy a na obzoru byl vidět hustý kouř. Zřejmě hořelo kontrolní stanoviště, které až dosud držely vládní jednotky. Z místa přestřelky prchali do města lidé v desítkách aut, jedno z nich neslo stopy po zásazích. Reportér agentury Reuters zase viděl hořet průmyslové zařízení, nákladní vůz a benzinovou stanici; podle ukrajinského důstojníka v důsledku dělostřeleckého útoku.

Šlo jen o zastrašování?

"Povstalci porušili příměří, na předměstí Mariupolu vedou intenzivní ostřelování," napsal list Ukrajinska pravda na svém webu. "Ruská vojska u Mariupolu vedou z děl přímou palbou na kontrolní stanoviště (Ukrajinců) u sídliště, hoří okolní pole," vylíčila agentura Unian. Dodala, že obytné domy nebyly zasaženy. Dobrovolníci z praporu Azov tvrdí, že byli ostřelováni i z raketometů, ale na ruskou palbu neodpovídají. Předpokládají, že město není v ohrožení, ale jde jen o zastrašování.

Naopak separatisté podle ruské agentury ITAR-TASS tvrdí, že jejich pozice ostřelovaly vládní jednotky z raketometů Grad, na což povstalci byli nuceni odpovědět, a tak se rozpoutal boj s použitím těžkých zbraní.

Šest výbuchů a dávky z automatických zbraní

"Během 20 minut zaznělo šest výbuchů. Pak byly slyšet dávky z automatických zbraní. Teď ale vše utichlo," citovala agentura Interfax očitého svědka, podle kterého se přestřelka odehrála asi půlhodinu před půlnocí asi kilometr od sídliště na východním předměstí Mariupolu.

Informace o případných padlých a raněných dosud nejsou k dispozici.

"Ministerstvo obrany" doněckých povstalců podle ITAR-TASS nepotvrdilo zprávy o chystané výměně zajatců, na které se údajně dohodli zástupci Kyjeva a separatistů na schůzce v Minsku. "O ničem takovém nevíme, v nejbližších hodinách se nic nechystá," uvedl nejmenovaný představitel rebelů.

Prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko se v sobotu v telefonickém rozhovoru shodli, že příměří na východě Ukrajiny se v podstatě daří dodržovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…