Ne 8, ale 10 procent ekonomiky dolů. Radek Špicar má zlé tušení

28.10.2020 8:14

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar v rozhovoru pro deník Právo konstatoval, že českou ekonomiku čeká tvrdý pád. Propadne se prý o víc než 10 procent. Pro opatření přijatá vládou má pochopení, ale na kabinet Andreje Babiše (ANO) se i tak zlobí. Stále totiž marně čeká to, až vláda začne konat předvídatelně a srozumitelně.

Ne 8, ale 10 procent ekonomiky dolů. Radek Špicar má zlé tušení
Foto: Repro Youtube
Popisek: Radek Špicar

Špicar má za to, že stávající protiepidemická opatření sice českou ekonomiku hodně bolí, ale vzhledem k tomu, že je na tom Česká republika z epidemiologického hlediska nejhůř na světě, viceprezident má pochopení pro to, že to jsou opatření nezbytná.

U vlády ocenil, že po poučení z jara nechala otevřeny různé opravny a provozy, jejichž fungování se ukázalo tak důležité. Stejně tak uvítal, že vláda společně s restrikcemi otevřela také podpůrné programy.

Současně se však na vládu zlobí.

To, co nám ale vadí, je nepředvídatelnost a nepřehlednost. Už několik měsíců vládu žádáme o jednoduchou tabulku, která by ukazovala, jaká opatření budou přijata při pěti tisíci nakažených a jaká přijdou na řadu při patnácti tisících,“ konstatoval.

Problém podle jeho názoru je, že i velké podniky už během jarní vlny vyčerpaly své rezervy a během vlny podzimní budou mnohdy hrát o holé přežití. S opravdu velkými ztrátami počítají např. i dopravci, protože lidé cestují podstatně méně než v loňském roce.

„Odhadujeme, že kvůli novým restrikcím může být celkový propad HDP nakonec přes deset procent, namísto původních osmi procent, která jsme předpovídali ještě před měsícem. Všechno záleží na tom, jak dlouho budou přijaté restrikce v platnosti a jestli nebude nutné přijmout ještě tvrdší v případě, že by se ty současné ukázaly jako nedostatečné,“ sdělil Špicar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…