Ne, bomby ne, Donalde! Trump se těšil, jak si to u občanů USA vylepší útokem na Sýrii, ale je to jinak. Jsou zde čísla

11.04.2017 8:14

Průzkumy veřejného mínění naznačují, že rozhodnutí Donalda Trumpa vytrestat syrského prezidenta Bašára Asada za údajný chemický útok si získalo těsnou nadpoloviční podporu voličů. Celkové hodnocení prezidenta však i nadále zůstává nízké. Další operace v Sýrii schvaluje jen mizivé procento Američanů, přičemž vojenské akce v zahraničí mají nyní jejich historicky nejnižší podporu.

Ne, bomby ne, Donalde! Trump se těšil, jak si to u občanů USA vylepší útokem na Sýrii, ale je to jinak. Jsou zde čísla
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Donald Trump si nařízením útoku na leteckou základnu získal nové příznivce. Jak ale poznamenává Jason Easley na serveru PoliticusUSA, „Trump je tak nepopulární, že ani bombardování diktátora a zabijáka dětí Asada mu nepomůže zvýšit oblíbenost“. Aktuální průzkum společnosti Gallup dává Easleymu za pravdu. Navzdory očekávání popularita Trumpa několik dní po nařízení raketového útoku klesla o dvě procenta a činí aktuálně jen 40 %.

„Z cynického politického hlediska by raketový útok na jednoho z nejbrutálnějších diktátorů mohl přinést politické body. Jenže Američané nechtějí mít nic společného s novou válkou na Blízkém východě. Cokoli, co byť třeba jen vzdáleně naznačuje signály k vyvolání válečného konfliktu, se setkává s negativní reakcí. Trump rozšířil mezi většinou Američanů nedůvěru a zdá se, že jeho popularitu může zvýšit snad jedině odchod z funkce,“ uvádí Easley.

Nicméně průzkumy, které se věnují konkrétně Trumpovu rozhodnutí vyslat rakety na Asadovu základnu, jsou k americkému prezidentu přece jenom příznivější. Jak zmiňuje server Politico, podle průzkumu americké televize CBS News schvaluje prezidentovo rozhodnutí 57 % Američanů a v průzkumu televize ABC News a deníku The Washington Post si získal Trump podporu 51 % americých respondentů. Politico zmiňuje i průzkum společnosti Gallup. „Trumpův úder schvaluje 50 % Američanů.“

Anketa

Má Jiří Zimola vaši důvěru?

29%
47%
hlasovalo: 4285 lidí

Jak Politico připomíná, průzkum k raketovému útoku v Sýrii je v pořadí dvanáctý, který Gallup za posledních téměř pětatřicet let organizoval. „V roce 1983 schvalovalo invazi do Grenady 53 % Američanů. Dalších sedm vojenských akcí amerických sil potom mělo podporu u více než 60 % Američanů. S výjimkou bombardování Libye před šesti lety (pouze 47 %) si všechny ostatní získaly větší podporu než Trumpem nařízený úder v Sýrii,“ píše Politico.

Pokud by snad Trumpova administrativa měla v plánu v raketových útocích pokračovat, měla by si to při pohledu na průzkum CBS News rozmyslet. „Pouze třetina respondentů by podpořila pokračování vojenské operace. A to navíc jen v podobě vzdušné operace, a nikoli pozemního útoku. 26 % respondentů si přeje pouze diplomatické řešení konfliktu a 15 % odpovědělo v tom smyslu, že se Spojené státy neměly v Sýrii angažovat vůbec,“ konstatuje Politico s tím, že vojenský útok s pozemními jednotkami by chtělo jen 18 % Američanů.

Obdobné jsou i výsledky průzkumu televize ABC News a deníku The Washington Post, ve kterém by další vzdušné útoky podpořilo jen 35 % oslovených respondentů. „Jen asi třetina Američanů potom podporuje odstranění Asada z funkce prezidenta. Ještě o osm procent méně respondentů potom věří, že vzdušné údery amerických sil Asada odradí od dalšího použití chemických zbraní,“ uvádí Politico a referuje dále o přímé podpoře Donalda Trumpa.

„Průzkum CBS News ukázal, že má Trump podporu 43 % Američanů, naproti tomu 49 % občanů Spojených států s jeho kroky nesouhlasí. Alarmující je pro prezidenta zjištění, že podle 70 % Američanů měl před údery požádat o souhlas Kongres. U voličů republikánů je to potom 50 %. Na druhou stranu, plných 80 % republikánů v průzkumu vyjádřilo důvěru v Trumpovy schopnosti zvládnout konflikt v Sýrii,“ uzavírá Politico.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…